Сирийската опозиция отхвърли призивите на Кофи Анан за диалог с режима

Сирийската опозиция отхвърли призивите на Кофи Анан за диалог с режима

Призивите на Кофи Анан към сирийския президент Башар Асад и противниците му да спрат боевете и да търсят политическо решение, бяха гневно отхвърлени от дисиденти, които заявиха, че репресиите са разрушили перспективите за договаряне на споразумение.

По данни на ООН над 7 500 души са били убити в продължение на година, откакто в Сирия започнаха бунтовете срещу режима на Асад.

"Отхвърляме всякакъв диалог, докато танкове обстрелват нашите градове, снайперисти стрелят по жените и децата ни, а много райони са отрязани от света, оставени от режима без електричество, комуникации и вода", заяви от град Хомс Хади Абдула пред Ройтерс.

Друг опозиционен активист коментира, че призивите за диалог изглеждат като "намигване към Башар", което само ще окуражи Асад да "смаже революцията".

Междувременно избухната нови ожесточени сблъсъци между дезертьори и войници от сирийската армия в централната сирийска провинция Хомс, която е център на съпротивата срещу режима на президента Башар Асад.

"Тежки престрелки се водят в покрайнините на град Растан и врайона на Ал Кусаир между бойци на опозиционната Свободна сирийска армия и правителствените сили", казал Абу Имад, опозиционен активист, базиран в Северен Ливан.

Черен дим се вижда над районите, обхванати от боевете, допълнил той.

Сирийските Местни координационни комитети, опозиционна група, документираща насилието из цяла Сирия, съобщиха, че правителствени войски обстрелват райони в Карам аз Зейтун, Халидия и Баяда в разбунтувалата се провинция, съобщи ДПА.

Според различни източници най-малко 6000 души са загинали откакто започна съпротивата срещу Асад преди година.

На този фон представителите на опозицията отхвърлиха призива на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан да започнат диалог с правителството.

Бившият генерален секретар на ООН е на посещение в Египет, за да подготви първото си посещение в Дамаск, предвидено за събота.

"Ще направим всичко възможно да договорим край на враждите, убийствата и насилието", допълни Анан след преговори с египетския външен министър Мохамед Камел Амр.

Кофи Анан каза, че крайното решение на конфликта е в политическо споразумение.

До момента обаче опозицията не допуска преговори с режима. Международната общност не може да стигне до по-решителни мерки в Сирия най-вече заради съпротивата на Русия и Китай.

Москва се противопостави и на новия проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, определяйки го като небалансиран, по-конкретно защото не съдържа призив към въоръжената съпротива да прекрати огъня, какъвто е призивът към правителствената армия.

Всяка резолюция в Съвета за сигурност на ООН за Сирия, от която се подразбира силов сценарий е недопустима за Русия, съобщиха от руското външно министерство.

САЩ от своя страна предупредиха за опасността от по-нататъшна милитаризация на конфликта в Сирия.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд пък съобщи, че американските власти разполагат със сведения, че от Сирия изтичат големи потоци парични средства и че видни представители на управляващия режим бягат съседни страни.

По думите ѝ това често е начало на процес, в който поддръжниците на режима започват да разбират, че той е обречен.

Тя не посочи имената на бегълците, като само уточни, че те се прехвърлят в Ливан, Йордания, Турция и други съседни на Сирия държави.

В четвъртък за пръв път висш представител на режима зам.-министърът на петрола Абдо Хусамедин мина на страната на опозицията. В петък двама сирийски генерали и един полковник дезертираха в Турция, след като сирийските сили изглежда започнаха да нападат все повече бунтовнически райони, включително северната провинция Идлиб край границата с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?