Сирийската опозиция призова за бойкот на референдума за нова конституция

Армията продължава настъплението срещу бунтовниците

Сирийската опозиция призова за бойкот на референдума за нова конституция

Сирийски военни части нападнаха град Дераа в опит да смажат разбунтували се дезертьори в южния град, където преди 11 месеца избухнаха протестите срещу режима на президента Башар ал Асад, съобщиха световните агенции.

 

Правителствените сили атакуваха бойци на Свободната сирийска армия в няколко квартала на града. От няколко дни се водят сражения и в град Хомс и в части на столицата Дамаск, в които загинаха стотици.

 

В опит да успокои движението срещу режима президентът Башар Асад насрочи референдум за нова конституция на 26 февруари, но опозицията призова вота да бъде бойкотиран.

 

Проектът за нова конституция "дава на президента абсолютни прерогативи и го издига в статут на абсолютен и вечен лидер" и за разлика от сегашната конституция не гарантира разделението на властите, заявиха Местните координационни комитети (МКК), които ръководят протестните прояви в страната.

 

"МКК призовават народа да отхвърли и бойкотира този т. нар. референдум и да настоява за изпълнението на целите на революцията ни за свалянето на режима" на президента Башар Асад, се казва в тяхно изявление.

 

"Режимът се подиграва с волята на сирийците, защото няма условия за произвеждане на референдум и този, който е изготвил проекта, не е легитимен", заявяват МКК, имайки предвид режима на Асад и продължаващите от 11 месеца репресии от държавните органи над антиправителствените протести.

 

Вчера Асад реши да организира на 26 февруари референдум за нова конституция, основана на плурализма, в която се премахва всяко позоваване на партията Баас, която управлява Сирия от близо 50 години.

 

Краят на върховенството на партията Баас беше едно от основните искания на опозицията в началото на протестното движение в средата на март 2011 г. Сега обаче тя настоява Асад
направо да напусне властта.

 

Според текста на проекта за нова конституция на Сирия президентът продължава да назначава премиера и членовете на правителството, а опозицията настоява премиерът да се излъчва от парламентарното мнозинство.

 

В същото време продължават и дипломатическите преговори за постигането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН. Русия поиска няколко поправки в проекта, малко след като Москва и Пекин наложиха вето върху подобен текст в Съвета за сигурност.

 

Една от руските поправки е във връзка с плана на Арабската лига от 22 януари. Той предвижда сирийският президент Башар ал Асад да отстъпи властта на своя вицепрезидент. Русия обаче е против всякакви промени в режима, наложени отвън. Друга поправка, която Русия иска, е да се признае отговорността и на опозицията в Сирия за насилието. Русия настоява в текста да се впише, че опозицията "трябва да се разграничи от въоръжените групи".

Опозицията в Сирия получи подкрепа от Либия, след като временното управление там позволи на опозиционния Национален съвет на Сирия да открие офис в Триполи.

 

"Готови сме да позволим на нашите братя в Сирийския национален съвет да открият офис, не посолство, в Триполи. "Ние подкрепяме сирийския народ и неговите стремежи," заяви либийският временен лидер Мустафа Абдел Джалил,

 

Междувременно Франс прес съобщи, че Бурхан Галиун е преизбран за председател на Сирийския национален съвет за още три месеца, като изключение от правилото на ротация, отреждащо тримесечен мандат на лидера на СНС.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?