Сирийската опозиция разкритикува резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Жертви на химическата атака в Сирия

Сирийската опозиция разкритикува резолюцията за ликвидирането на сирийските химически оръжия одобрена от Съвета за сигурност на ООН тази нощ, предаде ДПА.

Противниците на сирийския президент Башар Асад изтъкват, че документът няма да помогне виновниците за химическите атаки да бъдат изправени пред съд.

"Тези оръжия бяха използвани срещу сирийския народ и виновниците за това трябва да си получат наказанието", каза Рияд Насан Ага, бивш министър на културата на Сирия.

"В резолюцията почти не се говори за отговорност и не се призовава за съд над виновниците. От нея излиза, че едва ли не ООН легитимира убийствата на сирийци, стига да не бъдат извършвани с химически или ядрени оръжия", допълни Ага.

САЩ и Русия приветстваха приетата резолюция, задължаваща Сирия да унищожи химическия си арсенал под заплахата от наказателни мерки, но според Радуан Зиада, сирийски опозиционен деец, живеещ в Истанбул, тя е "разочароваща за сирийците".

"Резолюцията не предлага ясен механизъм за изправяне пред съд на виновниците от режима за употребата на химически оръжия срещу цивилни в източна Гута", където бяха избити повече от 1400 души, посочи Радуан Зиада.

Резолюцията на ООН беше приета малко след като изпълнителният комитет на Организацията за забрана на химическите оръжия одобри план за унищожаването на оръжията.

Първите представители на организацията ще пътуват до Дамаск в понеделник и веднага след това ще бъдат последвани от оръжейни инспектори.

Инспекторите на ООН в момента са в Сирия и разследват химически нападения на седем места. Три от нападенията със забранените оръжия са били извършени след атаката на 21 август. ООН очаква разследването да приключи до понеделник и да представи цялостен доклад до края на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят