Сирийската опозиция съобщи за 1300 жертви на химическа атака край Дамаск

САЩ поискаха ООН да разследва нападенията

Сирийската опозиция съобщи за 1300 жертви на химическа атака край Дамаск

Сирийски проопозиционни групи заявиха, че правителствените сили са извършили нападение с отровен газ край Дамаск, при което по техни данни са загинали 1300 души, съобщиха световните агенции в сряда. От Белия дом заявиха, че ще поискат от ООН да извърши разследвани дали правителствените войски в Сирия са използвали химическо оръжие. Очаква се Организацията на обединението нации да се събере извънредно заради евентуалните химически атаки.

 

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека нападенията са били насочени срещу предградията Замалка, Арбин и Ейн Тарма, но сирийското правителство опроверга информацията, като държавната телевизия цитира правителствен източник, според когото "няма и частица истина" в съобщенията, чиято цел според него била да се отклони вниманието на инспекторите на ООН от мисията им.

 

Местните координационни комитети на центъра заявиха, че при нападението са загинали или са били ранени стотици хора. Според двете групи силите на режима са използвали при атаката ракети със заряди с отровен газ.

 

Първоначалните данни на телевизия "Ал Арабия" бяха за поне 500 жертви при обстрела, но после броят им нарасна.

 

Сто и петдесет тела са открити в Хамурия, 100 - в Хар Батна, 67 - в Сакба, 61 - в Дума, 76 - в Муадамия и 40 – в Ирбиб, посочи Медийното бюро - група, базирана в Дамаск, като се позова на данни от медицински центрове в сирийската столица.

 

Въздушното нападение в тези предградия на Дамаск е било извършено в 3 ч. тази сутрин. Опозиционни групи твърдят, че много цивилни са загинали, след като са се задушили от токсичния газ, а в района не е имало необходимото медицинско оборудване, за да им се окаже първа помощ.

 

Сирийският център за наблюдение на правата на човека призова екипът от експерти на ООН, който е в Сирия, да разследва използването на химически оръжия, и прикани световната организация и други международни групи да посетят засегнатите райони и да окажат помощ на хората там.

 

По арабската сателитна телевизия Ал Арабия лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба призова Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешна среща и да вземе позиция за нападението край Дамаск. 

 

Джарба прикани също така международната комисия, която понастоящем води разследване в Сирия за използването на химически оръжия, да отиде на мястото на масовото убийство.

 

EС иска пълно и незабавно разследване 

 

Началото на спешното заседание в Брюксел на министрите на външните работи на страните членки на ЕС, посветено на събитията в Египет, беше отложено заради съобщенията за нападение с химическо оръжие в района на Дамаск. 

 

Малко по-късно Европейският съюз призова за пълно и незабавно разследване на твърденията за химическо нападение.

 

"Следим с дълбоко безпокойство съобщенията за възможно използване на химически оръжия от сирийския режим. Такива обвинения трябва да бъдат разследвани незабавно и задълбочено", заяви говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

 

Великобритания заяви от своя страна, че ще отнесе въпроса за евентуалното използване на химически оръжия до Съвета за сигурност на ООН. Британският министър на външните работи Уилям Хейг призова Дамаск да осигури достъп на инспекторите на ООН до мястото на днешното нападение.

 

Френският президент Франсоа Оланд ще поиска от ООН да прати свои експерти на мястото на предполагаемото нападение с химическо оръжие, предаде Франс прес. Агенцията цитира говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем.

 

Ръководителят на екипа от инспектори на ООН в Сирия, шведският учен Оке Селстрьом заяви в телефонно интервю за новинарската агенция ТТ, че сигналите за използвано химическо оръжие в Дамаск трябва да бъдат проверени.

 

Той посочи, че е видял само телевизионни кадри за нападението, но допълни, че сведенията за броя на жертвите пораждат подозрения, че сигналите за използването на токсичен газ може и да се окажат верни.

 

Арабскатата лига също апелира към разследващите на ООН да инспектират незабавно района на Дамаск.

 

Химическият арсенал на Сирия

 

Химическият арсенал на Сирия съществува от десетилетия и е смятан за един от най-големите в Близкия изток, но продължава да е обект на предположения, докато публични данни практически няма, посочва Франс прес в сряда.

 

Великобритания, Франция и САЩ обвиняват сирийската армия, че многократно е прибягвала до използване на химически оръжия срещу опозицията. От своя страна Русия, съюзник на Дамаск, заяви предишната седмица, че има доказателства, че сирийските бунтовници са използвали газ зарин през март край Алепо.

 

Сирийският режим призна за първи път на 23 юли 2012 г., че притежава химически оръжия, и заплаши да ги използва в случай на западна военна намеса, но не и срещу собственото си население.

 

През март правителството и въоръжената опозиция се обвиниха взаимно, че са използвали химически оръжия в конфликта, който раздира страната вече повече от 2 години. Сирия е една от малкото страни, които не са подписали Конвенцията за забрана на разработката, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и не е член на организацията за контрол над използването им.

 

Сирийската програма започна да се развива през 70-те години на 20-и век с помощта на Египет, а след това и на бившия Съветски съюз. Русия през 90-те години, а след това и Иран от 2005 г., също са ѝ оказвали подкрепа, заявява Инициативата за ядрени заплахи, неправителствена организация, събираща "открити" данни за оръжията за масово унищожение.

 

Според аналитик в програмата за неразпространение и разоръжаване на международния институт за стратегически изследвания, става въпрос за "най-голямата програма за химическиоръжия в Близкия изток, създадена с цел да балансира ядрената програма на Израел". Тя добави, че след дезертьорството на офицери е била събрана значителна информация за програмата, но данните далеч не са пълни.

 

Според експерт от Центъра за изследвания на неразпространението към университета Монтерей в САЩ, сирийските запаси възлизат на "стотици тонове" различни химически агенти. Пълният им набор е "доста стабилен", смята френски специалист от Фондацията за стратегически изследвания. Сирийските специалисти са "успели да овладеят синтеза на фосфороорганични съединения: това е последното поколение от най-ефикасни и най-токсични химически оръжия." Към това семейство се причисляват и зарина, и нервнопаралитичният газ VX, и по-стари съединения като иприта.

 

На 30 януари израелската авиация бомбардира близо до Дамаск обект с ракети земя-въздух и съседния военен комплекс, за които се подозираше, че съдържат химически оръжия. Израел се опасяваше от предаването им на ливанската Хизбула, според американски източник. Вестник "Ню Йорк таймс" писа, че нападението може да е засегнало главния сирийски център за изследвания на биологическите и химическите оръжия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?