Сирийската опозиция се съгласи да участва в Женева 2

Подкрепяната от Запада сирийска опозиция е съгласна да участва в международните мирни преговори в Женева, съобщи Сирийската национална коалиция.

 

Опозиционната организация посочва обаче, цитирана от Ройтерс, че преди това трябва да бъдат изпълнени някои условия - да бъдат дадени гаранции, че хуманитарни организации ще получат достъп до обсадените от правителствените сили райони, че ще бъдат освободени политическите затворници и че конференцията ще доведе до политически преход в Сирия.

 

ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, отбелязва, че като условие за участие в мирните преговори се поставя оттеглянето на президента Башар Асад от властта и създаването на преходно правителство.

 

Целта на мирната конференция "Женева-2" е да се сложи край на продължаващата от две години и половина гражданска война в Сирия, като се създаде преходен орган на властта.

 

В съобщението на Сирийската национална коалиция, на което се позовава Ройтерс, се казва, че е създадена комисия, която да продължи да води разговори с революционните сили в Сирия и в чужбина, за да разясни позицията на коалицията за "Женева-2".

 

"Можем само да се надяваме, че преговорите (в Женева) ще доведат до оттеглянето на Башар ал Асад", каза Адиб , Шишакли, член на коалицията.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?