Сирийската опозиция в изгнание е получила 40.4 милиона долара помощ

Сирийският национален съвет (СНС), който е основната сирийска опозиционна коалиция в изгнание, обяви, че е получил международна помощ в размер на 40.4 милиона долара (31.1 милиона евро), половината от които са дошли от Либия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

СНС уточни в изявление, че от официалното му създаване през октомври 2011 г. Либия му е дала 20.4 милиона долара, Катар - 15 милиона, а Обединените арабски емирства - 5 милиона. Разходите на СНС към 31 октомври 2012 г. са общо 29.7 милиона долара.

 

89 процента от тази сума са финансирали операции по спасяване и помощ на сирийци, включително бежанците в съседни страни. Останалите 11 процента са послужили за административни услуги и комуникации.

 

Това е първият случай, в който СНС дава отчет за помощите, които е получил от различни страни.

 

Сирийската опозиция остава силно разделена, особено между групите в Сирия и тези в изгнание. СНС е смятан от международната общност за законен представител на сирийците и партньор за водене на разговори, но съветът се затруднява да обедини опозицията и да наложи авторитета си.

 

Големите сили, които искат сваляне на сирийския президент Башар Асад, редовно приканват опозицията да се обедини, за да състави преходно правителство, което да е представително за всички сирийски общности и течения.

Споделяне

Още от Свят