Сирийската столица страда от жажда след офанзива, предизвикала водна криза

Сирийската столица страда от жажда след офанзива, предизвикала водна криза

Жителите на Дамаск отчаяно се нуждаят от чиста вода, след като правителството нападна бунтовници, установили контрол върху главния източник на града в близка долина, което доведе до неочаквано прекъсване на водоснабдяването, продължаващо почти две седмици.

Спирането на водата е сериозно предизвикателство за правителството, което през цялата почти 6-годишна гражданска война полага усилия да запази столицата незасегната, доколкото е възможно, от въздействието на конфликта, разкъсващ голяма част от страната.

"Престанах да чистя къщата, да мия чиниите или да пера дрехите. Вече не се къпем", каза 50-годишната жителка на Дамаск Мона Максуд. Тя заяви, че жителите разчитат на цистерни с вода, които идват от време на време и дават по 20 литра вода на всеки дом, но това не е достатъчно. "Помолихме шофьорите (да се върнат) в нашия квартал, но те отказаха."

Това спиране на водоснабдяването, продължаващо от 22 декември, е най-дългото, което е преживявал Дамаск, казват жителите, свикнали с периодичните прекъсвания.

Опозицията отдавна контролира долината Барада на северозапад от Дамаск, през която към столицата тече едноименната река. От река Барада и нейния извор Аин ал Фидже идва 70 процента от водата за Дамаск и околностите му.

По-рано правителството и опозицията се бяха разбрали да оставят водоснабдяването незасегнато. Но това временно споразумение приключи, когато силите на президента Башар Асад и неговите съюзници - партизанските сили на ливанската организация Хизбула - нападнаха долината, където живеят около 100 000 души. Двете страни взаимно се обвиняват за спирането на водата.

Ръководен от активисти медиен колектив в долина Барада каза, че правителството и руската авиация са бомбардирали водната станция Аин ал Фидже, пробивайки складовете ѝ за гориво и замърсявайки водния поток. Колективът заяви, че също така са били унищожени електрическите контролни системи на станцията. На снимки се виждаше как покривът на станцията е рухнал в главното ѝ водохранилище. Активистът от групата Абу Мохамед ал Бардауи каза, че възстановяването на работата на съоръженията ще отнеме поне два месеца.

Властите в Дамаск казаха, че са били принудени да спрат водоснабдяването, след като опозиционните сили са излели бензин в реката. Правителството отрече да е нападало водната станция, като каза, че не би предприело действия, вредящи на населението на собствената му страна. Все пак това няма да е първият път, когато то поразява свои обекти: през април, септември и ноември правителството нанесе удари по помпени станции в северния град Алепо.

Битката за ресурси винаги е била скрита тенденция във войната. Правителството в частност рекламира усилията си за поддържане на електро- и водоснабдяването в районите под негов контрол, като в същото време пречи на ООН и други хуманитарни организации да снабдяват опозиционните зони. Но тази борба рядко е била усещана толкова остро в столицата.

Дамаск - центърът на властта на Асад - е пощаден от значителните разрушения в други части на страната, въпреки че бунтовниците в околностите на града от време на време го обстрелват с миномети. Стотици хиляди сирийци се стичат в столицата, търсейки сравнителна сигурност там, в резултат на което нейното население се увеличава от 2 на 4 милиона според ООН. За жителите ѝ прекъсванията на водоснабдяването са мъчителни напомняния за войната извън нея.

"Ако това продължи, ще наема стая в хотел само за да се изкъпя", каза 60-годишна жена, която носеше две кофи нагоре по стълбите към своя апартамент на шестия етаж в сграда без асансьор. Като мнозина други в столицата тя пълни съдовете си от разпределителни пунктове в паркове и джамии. Местната преса съобщава за рязко покачване на цените на нерегламентираната частна вода.

Боевете край Дамаск поставят под съмнение бъдещите преговори в Астана

Десетина бунтовнически групировки отказаха да участват в предвидените за този месец мирни преговори за Сирия, тъй като обвиняват силите на режима, че нарушават примирието и извършват нападения край Дамаск, съобщи Франс прес.

От влизането в сила на примирието на 30 декември военните действия са преустановени в по-голямата част от Сирия. Боевете обаче продължават в контролираната от бунтовници местност Уади Барада - ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му.

Още

Жителите се нагаждат, за да се справят. Някои сега мият тоалетните си с бутилирана вода. Други се хранят с прибори за еднократна употреба, за да не мият чинии.

Кладенците около Дамаск, дори на максимален капацитет, могат да покрият едва около една трета от минималната нужда от вода от около 600 000 кубически метра на ден, каза говорителката на УНИЦЕФ Жулиет Тума.

От 2011 г. организацията е благоустроила близо 200 кладенеца около столицата, частично застраховайки правителството срещу въздействието на собствената му кампания в долината Барада. Тази година УНИЦЕФ е предоставила финансиране в размер на 50 милиона долара за водни проекти в Сирия.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), който следи конфликта, долина Барада отвсякъде е заобиколена от сирийската армия и силите на Хизбула.

Проправителствените сили увеличават своите атаки с въздушни удари, артилерийски обстрел и настъпления на пехотата въпреки договореното с посредничеството на Русия и Турция прекратяване на огъня, което влезе в сила в петък. Правителството и СЦНПЧ казват, че в долината има верни на Ал Каида бойци, а те не са включени в прекратяването на огъня. Местни жители казват, че в долината няма бойци на Ал Каида.

"Повечето хранителни складове вече са поразени и изгорени", каза Ал Бардауи. "Те нанасят удари по училищата, които ние използваме за убежища."

В началото на декември проправителствените медии съобщиха, че властите се стремят да постигнат т.нар. споразумение за помирение с градовете и селата в долина Барада, предвиждащо хиляди дисиденти, дезертьори от армията и хора, избегнали задължителна военна служба, да напуснат, а в замяна долината да бъде предадена под контрола на правителството.

Опозицията и ООН сравниха този вид споразумения с принудително изселване. Подобни сделки бяха постигнати в други райони около столицата под натиска на продължили години правителствени бомбардировки и обсада.

Опозиционните бойци и съветите в Барада се противопоставят на каквото и да е уреждане. Активисти казват, че според тях това е накарало правителството отново да атакува.
Опозиционните сили отвръщат, като прекъсват тръбопровод, доставящ природен газ на Дамаск, за да окажат натиск върху правителството да спре своето настъпление, с което увеличават бедите на изпитващата недостиг на ресурси столица. Група бунтовници, наричаща се "Коалиция за обединена отбрана на Сирия", се е заснела как спира в четвъртък газа за столицата на изолирана станция извън града.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?