Сирийската война навлиза в нов етап, но краят й не се вижда

Сирийската война навлиза в нов етап, но краят й не се вижда

Силите, верни на президента Башар ал Асад, се струпват около Алепо в подготовка на офанзива, с която да си върнат града и да разширят успехите си на бойното поле, обърнали войната в Сирия в полза на президента и съюзниците му от Хизбула.

 

Бунтовниците съобщиха за признаци, че огромен брой шиитски бойци се стичат от Ирак, за да помогнат на Асад да сложи край на гражданската война, която отне живота на най-малко 80 000 души и принуди 1.6 милиона сирийци да избягат в чужбина.

 

Отварянето на северен фронт става в момент, когато войната в Сирия все повече засяга съседите ѝ - Ирак, Ливан, Йордания и Израел - и засилва религиозното разделение в региона между сунити и шиити.

 

За пръв път от началото на въстанието през март 2011 г. израелски министър вчера допусна, че Асад може да надделее във войната, до голяма степен благодарение на подкрепата на шиитски Иран и ливанската въоръжена организация Хизбула.

 

Въпреки това прогонването на бунтовниците от Алепо ще е доста по-трудна задача, отколкото превземането на град Кусейр миналата седмица. Военни аналитици предричат, че конфликтът е възможно да се проточи с месеци или години, защото многото врагове на Асад вероятно ще са стимулирани от последните обрати за бунтовниците.

 

Разтревожен от бързото настъпление на Асад и надявайки се да обърне хода на събитията, Вашингтон може да реши по-късно през седмицата дали да започне да въоръжава бунтовниците, каза американски представител.

 

Армията на Асад се готви да вдигне обсадите в районите около Алепо, преди да насочи вниманието си към втория по важност град в страната, написа полуофициалният ежедневник "Уатан".

 

"Всякаква битка в Алепо ще бъде огромна и най-вероятно продължителна", каза Чарлз Листър, аналитик от Центъра за изследване на тероризма и екстремизма Ай Ейч Ес Джейн.

 

"Има голям брой бунтовници в няколко района на града. Явно ще има доста боеве от близко разстояние, които винаги продължават много време и причинява много жертви"

 

Бунтовническите бригади се стекоха в Алепо миналия юли и контролират повече от половината от търговския град. Фронтът до голяма степен е стабилен и все по-голям брой радикализирани, ислямистки бойци от чужбина се присъединиха към въстаническите редици.

 

Хващане в клещи

 

Опозиционни активисти и военни източници казаха, че армията превозва войници със самолети към летището на Алепо, както и към кюрдския район Ифрин, зад линиите на бунтовниците. Тя изпраща също така и подкрепления към два отдалечени шиитски анклава северно от града - Захра и Нубул.

 

"Изглежда, режимът предприема маневра за хващане в клещи, за да опита да си върне големите градове в Северна и Източна Сирия преди Женевската конференция", каза Абу Таха, бунтовнически командир от северните райони, който имаше предвид предложените международни преговори за мир.

 

САЩ и Русия се надяват следващия месец в Швейцария да се състои конференция, но Великобритания предупреди, че заради последните си успехи Асад може да не е склонен да направи компромисите, които се смята, че са необходими, за да се сложи край на кръвопролитията.

 

След като изглеждаше, че са взели инициативата през 2012 г., бунтовниците претърпяха поредица неуспехи тази година, а деморализираните сили на Асад бяха сериозно подсилени от пристигането на добре обучените бойци на шиитската организация Хизбула.

 

Бунтовници твърдят, че те са изиграли решаваща роля за победата миналата седмица в Кусейр, от където се контролират важни снабдителни пътища от Сирия към Ливан.

 

Източник от сигурността в Ливан каза, че Хизбула ще продължи да помага на Асад, но за разлика от битката за Кусейр, който е близо до районите, смятани за нейни твърдини, тя може и да не изпрати бойците си на север към Алепо, предпочитайки вместо това да предложи подготовка.

 

С цел да свалят огромния натиск върху Алепо бунтовниците вчера нападнаха два големи военни комплекса в Северна Сирия - в покрайнините на град Рака и летище "Миниг" в прилежащата провинция Алепо.

 

"Бунтовниците засилиха натиска през последните два дни, за да изпреварят евентуално нападение срещу Алепо", каза Абделразак Шлас, който е член на опозиционния административен съвет в провинцията.

 

Активисти съобщиха, че армията е отвърнала с бомбардировки срещу Рака, убивайки най-малко 20 цивилни и бойци.

 

"Имаше много жертви, но целта е да се повлияе върху повишения боен дух, който режимът получи след Кусейр, и да не се допусне да отиде в Женева като победител", каза Шлас.

 

По думите му бунтовниците са обезпокоени от съобщения, че милиции, верни на шиитския духовник Муктада Садр, се стичат към Сирия, за да подкрепят силите на Асад.

 

Тяхното присъединяване ще подчертае все по-регионалния характер, който войната придобива след влизането на Хизбула в конфликта.

 

Джихад

 

Листър, който следи сунитски джихадистки форуми, каза, че както изглежда, че все по-голям брой сунити са готови да се присъединят към предимно сунитските бунтовнически сили в Сирия.

 

"Ако се вярва на прочетеното във форумите, то доста хора се насочват към Сирия, за да участват в сраженията", каза той, допълвайки, че в мрежата се появяват все повече известия за убити чуждестранни бойци, включително шест само за един ден през миналата седмица.

 

Израел, по чиято граница със Сирия е доста напрегнато, редовно предрича падане на Асад. Но вчера министърът на разузнаването Ювал Щайниц предложи съвсем различно мнение. Пред репортери в Ерусалим той заяви, че правителството на Асад "може не само да оцелее, но и да си върне територии".

 

Западни страни, включително САЩ, казаха, че Асад трябва да се оттегли, но засега отказват да въоръжат бунтовниците, обезпокоени, че оръжието може да попадне в ръцете на радикални елементи, включително в групи, свързани с Ал Каида.

 

При посещение в Алепо по-рано този месец кореспондент на Ройтерс забеляза значително увеличение в броя на твърдолинейните ислямистки групировки, които изглежда са взели надмощие над по-умерената Свободна сирийска армия, която първоначално започна бойните действия.

 

Бунтовниците в града също така изглеждаха по-съсредоточени върху решаването на въпроси от ежедневието, а не върху това да пренесат сраженията при Асад.

 

"Най-големият ни проблем са кражбите. Има крадци, които се представят за бунтовници и носят бунтовническо облекло, за да крадат от цивилните", каза Абу Ахмед Рахман, който оглавява революционната военна полиция в Алепо - организация, създадена, за да решава спорове между бунтовници и цивилни. Но имаше и признаци, че борещите се срещу Асад сили се окопават, готвейки се за евентуална атака на армията.

 

"Засега не се вижда краят на този конфликт", каза Листър.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?