Сирийски бежанци са се настанили на централната гара в Милано

Около 200 бежанци, подгонени от гражданската война в Сирия, са си устроили лагер на централната гара на Милано, след като на много от тях не беше разрешено да напуснат Италия, когато се опитаха да се отправят към Северна Европа, съобщи Ройтерс.

Много от бежанците, около една трета от които са деца, са натъпкани в малко помещение на гарата, близо до ресторант на "Макдоналдс".

Другите спят в коридорите, докато чакат разрешение да потеглят към Северна Европа по хуманитарни причини.

"Искам да отида в Германия, където живеят сестра ми, баща ми и майка ми", казва 33-годишната Амина, напуснала Дамаск със съпруга и трите си деца, след като домът им бил разрушен.

Семейството живее на гарата в италианската бизнес столица от около месец.

"Искам децата ми да могат да ходят на училище, а за себе си и съпруга си искам работа. Но преди всичко се нуждаем от вода и храна", казва Амина.

Италия открай време е първата спирка на мигрантите, търсещи по-добър поминък в Европейския съюз, но сраженията в Сирия и безредиците в Северна Африка увеличиха притока на бежанци, извършващи рискованото пътуване до южните брегове на Италия на нестабилни лодки, много от които потеглят от Либия.

Властите във Франция, Швейцария и Австрия връщат много идващи от Италия бежанци заради това, че са без документи. Сирийците на гарата в Милано се опитват да избегнат подаването на заявление за убежище в пострадалата от рецесията Италия, тъй като това ще ги принуди да останат в страната.

Вместо това, те се надяват да им разрешат да отпътуват за друга държава от ЕС, обяснява хуманитарният работник Андреина Росито. След като прекосят Италия с влак, мигрантите се опитват да се насочат към богати държави като Германия, Норвегия и Швеция, където смятат, че ще получат повече подкрепа, допълва служител от организацията "Проджект арк".

"Мнозина опитват да прекосят границата с Австрия, Франция и Швейцария, но биват спирани от местните власти и изпращани обратно в Италия", каза служителка, която не пожела да разкрие името си.

"Спят на земята, няма къде да отидат до тоалетна, нуждаят се от храна, одеала и лекарства, някои деца са болни от грип", продължава тя.

Градските власти в Милано съобщиха вчера, че са сформирали кризисен екип, след като около 100 сирийски бежанци са пристигнали на гарата през последните няколко дни.

Властите обаче са поискали допълнителна помощ и от правителството на премиера Енрико Лета.

Италия разположи кораби, хеликоптери и безпилотни самолети на юг от Сицилия, след като няколкостотин мигранти се удавиха при потъването на корабчето им близо до малкия южен остров Лампедуза по-рано този месец.

В сряда кораб на американските военноморски сили спаси 128 души от сал, който беше на път да крушира в развълнуваното море край бреговете на намиращия се наблизо остров Малта.

Италия и Малта поискаха допълнително европейско финансиране, за да могат да се справят с нарастващата бежанска криза. Двете страни поискаха въпросът да бъде включен в дневния ред на предстоящата среща на Европейския съвет на 24 и 25 октомври.

По БТА

Споделяне

Още от Европа