Сирийски бунтовници унищожили руски хеликоптер с противотанкова ракета

Москва потвърди за инцидента, има един загинал

Сирийски бунтовници унищожили руски хеликоптер с противотанкова ракета

Сирийска бунтовническа група съобщи, че е унищожила руски военен хеликоптер с противотанкова ракета, като го принудила да се приземи аварийно, предаде Ройтерс, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешки права. Както става ясно, този хеликоптер е сред няколкото, изпратени да издирват двамата пилоти от руския боен самолет Су-24, който бе свален от турски изтребители във вторник.

За свалянето на хеликоптера съобщи сирийска бунтовническа група, която е поддържана от САЩ и която е въоръжена с противотанкови ракети "Тоу”. Именно такава е поразила вертолета.

Скоро след това се появиха кадри, показващи руски хеликоптери, които кръжат в небето на Латакия. Виждат се общо 3 руски хеликоптера - един щурмови Ми-24 и един транспортно-ударен Ми-8 или Ми-17, които напускат района, както и още един Ми-8/17, който е приземен.

Във видеоматериал, разпространен от Свободната сирийска армия, се вижда как ракетата се насочва към руския хеликоптер, който се приземява аварийно в планинска местност, преди да експлодира в огромни пламъци.

По-късно вечерта Министерството на отбраната на Русия потвърди за свалянето на руски военен хеликоптер Ми-8, който е бил част от мисията за издирване и евакуиране на пилотите, катапултирали при инцидента с военния самолет.

В този втори тежък инцидент за авиационната група, базирана в базата в Латакия, е загинал още един руски военен.

"В хода на операцията един от хеликоптерите в резултат на стрелба с автоматично оръжие от земята е получил повреда и е извършил принудително кацане на неутрална територия. Един от морските пехотинци, служещ с договор на професионален войник, е загинал", каза началникът на Главното оперативно управление на Генщаба ген. Сергей Рудской, цитиран от "Интерфакс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят