Сирийски химически оръжия ще бъдат унищожени на американски кораб

Най-опасните оръжия от сирийския химическия арсенал ще бъдат унищожени на борда на кораб на САЩ. Това предвижда плана за унищожаване на сирийския химически арсенал, представен от Организацията за забрана на химическите оръжия, съобщи ИТАР-ТАСС.

По силата на международното споразумение Сирия се съгласи да транспортира химическите си арсенали до базата Латакия в Средиземно море, откъдето военни кораби на Дания и Норвегия ще отвеждат опасните вещества за унищожаване в морето.

Италия дни по-рано предложи да осигури логистична подкрепа. Рим ще осигури пристанище, където ще акостират норвежките и датски кораби, превозващи токсични химикали, от които могат да се произведат зарин и газ Ви Екс.

Това бе решено по-рано, тъй като няколко държави предложиха да изпратят свои кораби, но нито една не прие да се унищожат оръжията на нейна територия.

Сирийският президент Башар Асад не прие да бъдат унищожени в страната му и предупреди, че това е свързано с много разходи и представлява опасност за околната среда.

Русия също ще вземе участие в операцията, като се грижи за сигурността на пристанището на Латакия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят