Сирийски ислямисти не признават прозападната опозиция

Сирийските ислямисти отказват да признаят националната коалиция на опозиционните и революционните сили, базирани извън страната. Това се казва в цитирано от телевизия "Ал Ихбария" комюнике на 13-те най-влиятелни въоръжени формирования, които се опитват силово да вземат властта в Сирия, предадоха осведомителните агенции в сряда.

Сред групите, отцепили се от прозападната опозиция, са бригадата "Ат Таухид" от Свободната сирийска армия, действаща в района на Алепо, и терористичната групировка Джебхат ан Нусра, пряко свързана с Ал Каида. Комюникето е подписано също от радикалното обединение Ахрар аш Шам и от 19-а дивизия, напуснала наскоро Свободната сирийска армия.

Ислямистите приканват всички граждански и военни опозиционни сили в Сирия "да се обединят въз основа на исляма" и да следват "шериата - единствената законна основа" за дейността им.

Конфронтацията между прозападните сили и ислямските радикали може да прерасне в истинска война. На границата с Турция избухнаха ожесточени сблъсъци между групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта", свързана с Ал Каида, и бригадата "Северна буря" от Свободната сирийска армия. От началото на септември не спира конфликтът между кюрдските сили за самоотбрана, подпомагани от кюрдската бригада в Свободната сирийска армия, и радикалите в Северна Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?