Сирийски ислямисти освободиха двама западни заложници срещу откуп

Журналистът Доменико Куирико след завръщането си в Италия

Сирийски бунтовници са освободили срещу откуп белгийския изследовател Пиер Пичинин да Прата и журналиста от италианския вестник "Стампа" Доменико Куирико, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Двамата са били отвлечени в Сирия през април тази година. Освобождаването на заложниците е станало възможно благодарение на тясната координация между Брюксел и Рим. Белгийските власти не посочиха условията, приети от похитителите, и сумата на откупа.

Пиер Пичинин да Прата, преподавател в лицея в белгийския  град Филипвил, през последните години изучавал и подкрепял арабските протестни движения, прекарвайки отпуските си в Либия, Йемен и Сирия. От началото на вълненията в Сирия е посещавал страната седем пъти и вече втори път е вземан за заложник. За първи път бойци на антиправителствените сили го отвлекли през май 2012 година, но след няколко дни разпити и побои разбрали, че няма да успеят да получат откуп от небогатия белгиец и го освободили. Въпреки това изследователят продължил дейността си и бил взет за заложник за втори път през април тази година, когато пристигнал в Сирия през великденската си ваканция.

Доменико Куирико заминал за Сирия, за да подготви специален репортаж за военния конфликт в страната. Връзката с него се изгубила малко, след като преминал сирийската граница. През изминалите месеци той се свързвал със съпругата си, но без да съобщи в чии ръце се намира.

По-късно белгийският изследовател съобщи пред радио Ер Те Ел, че е бил жестоко изтезаван след отвличането му през април. Той отбеляза, че двамата с Куирико са били прехвърляни постоянно на различни места и са били охранявани от различни групи, често съставени от ислямисти, настроени изключително враждебно срещу Запада и християните. Понякога срещу нас бе упражнявано изключително тежко физическо насилие, добави Пичинин. Двамата с италианския журналист били унижавани, обиждани и дори подлагани на мними екзекуции.

За целия период на своето заложничество Пичинин успял да се обади у дома на майка си само веднъж, когато надзирателите му били залисани в сраженията край Ал Кусейр. Той успял да вземе незабелязано телефона на единия от тях и да позвъни, за да съобщи, че е жив. С другия отвлечен опитали да избягат два пъти, като веднъж дори взели два автомата със себе си, но били открити и "сурово наказани".

Пичинин коментира, че в последните 7-8 месеца редовната сирийска армия се е "изпарила" и мястото ѝ е заето от отделни бойни групи, които контролират различните територии. По неговите думи пребиваването на хора от западния свят на място е все по-опасно, тъй като революцията се е превърнала "в нещо друго".

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?