Сирийски военни самолети бомбардират бунтовници около летището на Дамаск

Сирийски военни самолети бомбардират бунтовници около летището на Дамаск

Сирийски изтребители бомбардираха втори пореден ден бунтовнически позиции около летището на Дамаск, а авиационен служител от Дубай каза, че заради насилието са спрени международните полети към сирийската столица, предаде Ройтерс в петък.

Активисти заявиха, че силите за сигурност се бият с бунтовниците в южните покрайнини на Дамаск, откъдето минава пътят за летището.

Интернет връзките и телефонните линии са спрени за втори ден. Това е най-сериозното прекъсване на комуникациите в Сирия от началото на въстанието срещу президента Башар Асад преди 20 месеца.

"Авиокомпаниите не извършват полети към Дамаск днес", заяви авиационен служител от Дубай. Авиокомпаниите "Емирейтс" и "Иджипт еър" спряха полетите за Сирия вчера.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека каза, че изтребители са бомбардирали цели около южните столични квартали Акраба и Бабила, посочи Ройтерс. Според Франс прес пътят към летището е бил за кратко отворен, но после отново е бил затворен.

Сирийската армия се е изтеглила от петролно поле в източната част на страната - една от последните ѝ позиции източно от град Дейр аз Зур, близо до границата с Ирак, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Според опозиционната група бунтовниците контролират основните петролни находища в Сирия. На 4 ноември те превзеха за първи път петролно поле в страната, отново в провинция Дейр аз Зур.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?