Сирийските бежанци в Истанбул вероятно са над 150 хиляди

Броят на сирийските бежанци в Истанбул вероятно е над 150 хиляди души, заяви Халим Йълмаз, заместник-председател на турската правозащитна организация Мазлум-Дер, съобщи турският вестник "Миллиет".

В интервю за представителството на Дойче веле в Турция Йълмаз е посочил, че през последните два месеца броят на сирийските бежанци в Истанбул съществено се е увеличил. Йълмаз е казал, че мегаполисът е най-предпочитаният град в Турция не само за сирийците, но и за бежанци от редица други азиатски, както и африкански страни.

Заместник-председателят на Мазлум-Дер е изтъкнал, че Истанбул се разглежда като "важна спирка" по пътя на бежанците към Европа.

В. "Миллиет" отбелязва, че освен близостта до границите на ЕС, Истанбул привлича бежанците от Сирия и други страни и заради по-големите възможности за намиране на работа в града.

Според официалните данни броят на сирийските бежанци в Турция е надхвърлил 600 хиляди души. По данни на редица неправителствени организации обаче броят на сирийските бежанци в Турция е над 1 милион души, информира "Миллиет".

Изданието цитира заместник-председателя на Мазлум-Дер Халим Йълмаз, който посочил още, че само 25 процента от сирийските бежанци живеят в лагери, а останалите 75 процента се намират в големите градове в страната, като най-предпочитан е Истанбул.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят