Сирийските бунтовници капитулираха в провинция Кунейтра

Сирийските бунтовници капитулираха в провинция Кунейтра

Сирийските бунтовници в югозападната провинция Кунейтра се съгласиха да отстъпят контрола ѝ на сирийския режим или да се изтеглят към северозападната провинция Идлиб, в рамките на споразумение с правителството, съобщи военен информационен източник на ливанската групировка Хизбула, цитиран от Ройтерс.


Споразумението означава голяма победа за президента Башар Асад, който възстановява контрола си по границата с окупираните от Израел Голански възвишения, отбелязва АФП.


Споразумението предвижда две сирийски армейски бригади да се разположат на позициите, които армията заемаше преди 2011 г., когато избухна сирийската криза, според източника на Хизбула и официалната сирийска информационна агенция САНА.


Кунейтра беше цел на подкрепена от Русия правителствена офанзива, която миналия месец принуди бунтовниците да се предадат на много места в югозападните райони. От 2012 г. насам бунтовниците контролираха по-голямата част от Кунейтра, както и буферната зона, разделяща тази територия от Голанските възвишения.


Споразумението предвижда спиране на огъня, бунтовниците да предадат тежката и средната си артилерия, а държавните институции да възстановят контрола си в провинцията, заяви директорът на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.


Полицейски сили ще поемат контрола над територията в буферната зона, а бунтовниците, които не подкрепят споразумението, ще могат да отидат в територия под бунтовнически контрол в Северна Сирия, уточни Рахман.


Член на делегацията на бунтовниците потвърди пред АФП, че е постигнато споразумение за Кунейтра, но не можа да каже от коя дата ще влезе в сила.


Според Рами Абдел Рахман споразумението не включва членове на джихадистката група Хаят Тахрир ал Шам, бивш клон на Ал Кайда в Сирия.

Споделяне

Още от Свят