Сирийските бунтовници превзеха КПП до границата с Израел

Сирийските бунтовници превзеха граничен контролно-пропускателен пункт в демилитаризираната зона между Сирия и Израел, предаде Ройтерс, като се позова на опозиционни активисти.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че бунтовниците за първи път са установили контрол върху граничен пункт до окупираните от Израел Голански възвишения, но не е ясно дали ще успеят да задържат завоеванието си.

Според центъра бунтовниците са превзели контролиран от ООН граничен пункт близо до град Кунейтра на Голанските възвишения. Това е единственият контролно-пропускателен пункт между Сирия и Израел. Организацията каза, че в района се водят ожесточени сражения между опозиционните сили и войските на сирийския режим.

Израелското военно радио потвърди, че в района на граничния пункт на Голанските възвишения има престрелки.

Двама души загинаха при боеве до ливански военен контролен пункт, заявиха източници по сигурността, цитирани от Ройтерс. Единият убит е бил сирийски гражданин, а другият не е носел документи за самоличност. Боевете, при които са загинали двамата мъже, свидетелстват за възможно разпространение на сраженията от разположения наблизо сирийски град Кусейр.

Ливанската полиция заяви, че най-малко 18 ракети, изстреляни от сирийска територия през нощта, са паднали в Баалбек, съобщи ДПА. Това е била първата подобна атака срещу града, известен като крепост на ливанската шиитска групировка Хизбула. При обстрела е било ранено дете и са били нанесени материални щети.

Сирийските бунтовници, които са основно сунити, се заричат, че ще отмъстят на Хизбула, чиито бойци оказаха сериозна подкрепа на правителствените сили в завземането на Кусейр, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?