Сирийските бунтовници са превзелиключова военновъздушна база в Алепо

Сирийските бунтовници са превзели ключова военновъздушна база в град Алепо в северната част на страната след боеве, продължили няколко месеца, съобщиха антиправителствени активистивъв вторник. Бойците на "Ислямската държава в Ирак и Левант" и други бунтовнически групировки са взели призори под свой контрол базата Менех, заяви Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Бунтовниците се опитваха да си върнат това военно летище от около осем месеца, за да попречат на режима да използва самолетите, за да бомбардира контролираните от тях райони.

Те обсаждат базата от декември миналата година и се опитаха десетина пъти да я щурмуват, посочва неправителствената организация, базираща информацията си на мрежа от активисти и лекари из цяла Сирия.

Базата беше завзета ден след нов щурм чрез самоубийствен атентат. Бунтовник се самовзриви в брониран автомобил на входа на сградите, в които се помещава щабът на базата, посочи Центърът за наблюдение.

Според ръководителя на правозащитната организация, Рами Абдел Рахман, атентаторът бил саудитец.

След експлозията бунтовниците, подпомагани от джихадисти, атакували и разрушили няколко автомобила на армията, убили неопределен брой войници и завзели комплекса, посочва организацията.

Преди няколко месеца бунтовниците поеха контрол над военното летище Ал Джара, както и над База 80, чиято задача бе да осигурява международното летище - също в провинция Алепо. Международното летище в Алепо и въздушните бази Кувейрис и Найраб остават в ръцете на правителствените войски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?