Сирийските бунтовници ще участват в мирните преговорите в Казахстан

Сн. ЕПА/БГНЕС
Сирийски бунтовнически групи решиха да участват в подкрепяните от Русия и Турция мирни преговори в казахстанската столица, съобщиха световните агенции. 
 
Решението им, взето на срещи в Анкара, е успех за руската дипломация, отбелязва Ройтерс. В момента бунтовниците работят по съставянето на делегация, която ще бъде в различен състав от изпратената на преговорите в Женева миналата година.
 
"Повечето групировки решиха да участват в преговорите. Ще бъдат обсъдени прекратяването на огъня и хуманитарни въпроси - доставката на помощи и освобождаването на военнопленници", заяви Закария Малахифи от бунтовническата група "Фастаким".
 
Малахифи добави, че представителите на опозицията не планират да обсъждат въпроса за политическо решение на конфликта.
 
На 14 януари Висшият комитет за преговорите на сирийската опозиция (ВКП) подкрепи изпращането на делегация на въоръжената опозиция на преговорите. ВКП смята срещата в Астана за подготвителен етап преди междусирийски преговори в Женева под егидата на ООН. Според опозицията политическият процес трябва да се състои изцяло под контрола на ООН.
 
На 19 декември 2015 г. Съветът за сигурност прие резолюция 2254 в подкрепа на мирното решаване на сирийския конфликт. Документът предвиждаше започване на преговори между правителството и опозицията през януари миналата година с цел създаване на правителство, приемане на конституция и произвеждане на всеобщи избори 18 месеца след началото на дискусиите, припомня ТАСС, цитирана от БТА. 
 
На 29 декември миналата година руският президент Владимир Путин съобщи, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Сирия и че правителството и опозицията са изразили готовност за започване на мирни преговори. 
 
На 4 януари тази година турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че преговорите ще започнат на 23 януари в Астана. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят