Сирийските делегации се споразумяха да използват Женевското комюнике за основа на мирни преговори

Двете сирийски делегации се споразумяха в Женева да използват т.нар. Женевско комюнике, договорено от световните сили през юни 2012 г., за база за мирни преговори, обяви говорител на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Споразумяхме се "Женева-1" да бъде основа за преговорите", каза Луай ал Сафи, визирайки комюникето от юни 2012 г. Режимът се съгласи, но иска преходната управляваща институция да бъде обсъдена накрая, докато ние искаме това да стане в началото. Искаме да се обсъдят размерът и отговорностите ѝ, добави той.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че правителствената делегация е заявила "пълна готовност" да дискутира Женевското комюнике "параграф по параграф" на преговорите, отбелязва Ройтерс.

Сирийската опозиция обяви, че е постигната "стъпка напред" в преговорите с режима, потвърждавайки, че за първи път двете страни разговарят по ключовия въпрос за преходното правителство, предаде Франс прес.

Засега няма официална реакция от страна на режима, допълва АФП.

Сирийските власти изпълниха всички договорености за гарантиране на сигурността на цивилните, които искат да напуснат Стария град в Хомс, обяви губернатора на едноименната провинция, цитиран от сирийската държавна агенция САНА и ДПА.

Същевременно Ройтерс съобщи, че руски и американски експерти са се договорили в Женева да засилят натиска върху делегациите на сирийското правителство и опозицията за постигане на компромис на преговорите "Женева-2".

"Договорихме се, че най-напред трябва да засилим сътрудничеството помежду си и да увеличим натиска, така че страните да работят по-активно заедно в търсене на компромис", посочил неназован от агенцията дипломатически източник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?