Сирийските демократични сили се изтеглят от границата с Турция

Сирийските демократични сили се изтеглят от границата с Турция

Сирийските демократични сили (СДС) заявиха, че са се съгласили да се изтеглят от сирийско-турската граница в съответствие с постигнатото по-рано тази седмица с посредничеството на Русия споразумение от Сочи, съобщи Ройтерс.

Оглавяваните от кюрдите СДС посочиха, че по границата ще се разположат сирийските правителствени сили. Те освен това призоваха Русия да гарантира започването на диалог между сирийското правителство и ръководената от кюрдите администрация в Североизточна Сирия.

Сирийското правителство приветства изтеглянето на оглавяваните от кюрдите сили на север на 30 км от границата, съобщи държавната информационна агенция САНА, като се позова на официален източник от сирийското министерство на външните работи.

Дамаск заяви, че изтеглянето на СДС от пограничния район "премахва основния претекст за крещящата турска агресия на (сирийска) територия".

Сирийското правителство ще помогне на гражданите да се реинтегрират, "което отваря пътя за възстановяване на националното единство в Сирия, както в териториално отношение, така и по отношение на хората", добави източникът от сирийското външно министерство. 

Споделяне

Още от Свят