Сирийските правителствени сили готвят мащабно настъпление

Сирийските правителствени сили готвят мащабно настъпление

Сирийските правителствени сили укрепват позициите си в столицата Дамаск, а активисти и очевидци предупреждават за възможно голямо настъпление на армията, съобщи ДПА.

 

Дамаск прилича на крепост, каза очевидец. Активисти съобщават, че големите площади и районите, в които живеят висши армейски офицери, са блокирани с бетонни прегради.

 

Десетки танкове са заели позиции на места, от които имат поглед към международното летище в столицата и превзетия от бунтовници район Забадани, граничещ с Ливан, каза от Дамаск активистът Хайтем ал Абдала.

 

От офицери, които все още са в редиците на сирийската армия, получихме достоверна информация, че режимът готви мащабна атака срещу завзети от бунтовниците райони във вътрешността на столицата, добави Абдала.

 

Миналата седмица бунтовниците водиха ожесточени боеве с войските на не повече от 8 км от Дамаск, като извършваха и внезапни набези в града, след което бягаха.

 

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че най-малко 36 войници са убити в боевете, при които исмямистки бригади завзеха базата Шейх Сулейман в Северна Сирия. Около 60 войници са ранени или пленени, включително седмина офицери, а към 40-50 войници са успели да избягат, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

 

Трите джихадистки движения, превзели вчера базата - Фронтът Ан Нусра, бригадата Мухаджирин и Съветът на муджахидините - завзеха и центъра за научни изследвания към нея, уточни ръководителят на правозащитната организация Рами Абдел Рахман.

 

Казармата на армейски батальон 111, на 12 км северозападно от град Алепо, се простира на площ от няколко квадратни километра каменисти възвишения. Това е последният значителен правителствен гарнизон в района, голяма част от който вече е в ръцете на бунтовниците.

 

Ожесточена битка водят войниците с бунтовници, които се опитват да атакуват една от най-важните военни академии в Сирия, съобщи СЦНЧП. Школата се намира в северната периферия на Алепо и в нея се обучават около 3000 войници.

 

"Военната академия е обсадена от бунтовниците от две седмици. Това е едно от най-големите военни училища в Сирия и най-голямото в района", отбеляза Абдел Рахман.

 

По данни на СЦНЧП вчера в Сирия са били убити 112 души, сред които 51 цивилни, 33-ма бунтовници и 28 войници.

 

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) обяви, че повече от половин милион сирийски бежанци са регистрирани или очакват да бъдат регистрирани в региона, съобщи Ройтерс.

 

По последни данни на ВКБООН 509 559 сирийци са регистрирани или в процес на регистрация в Ливан, Йордания, Ирак, Турция и Северна Африка.

 

Броят на регистрираните сирийски бежанци в региона се е увеличавал с около 3200 на ден през ноември, а само през последните две нощи близо 1000 сирийци са преминали през

границата в Йордания, заяви ВКБООН.

 

Очаква се с продължаването на конфликта в Сирия още сирийци, намерили убежище в други страни от региона, да се представят пред властите в съответните държави, след като спестяванията им се окажат на привършване, а приютилите ги семейства не могат повече да ги издържат. В Ливан има 154 387 регистрирани сирийски бежанци, в Йордания - 142 664, в Турция - 136 319, в Ирак - 65 449, а в Северна Африка - 11 740.

 

Предполага се, че стотици хиляди сирийци са избягали от родината си в съседни страни, но още не са се регистрирали като бежанци и не са потърсили помощ. Според ВКБООН техният брой в Йордания вероятно е около 100 000, по около 70 000 пребивават в Турция и Египет и няколко десетки хиляди - в Ливан.

 

Последните данни показват, че броят на сирийците, избягали от конфликта в родината им, вече е надхвърлил числото 700 000, което беше прогнозирано от ВКБООН до края на годината, въпреки че над 200 000 от тях не са се регистрирали официално.

 

Едва 40 процента от регистрираните сирийски бежанци в региона живеят в бежански лагери. Останалите са се установили в жилища под наем, при приемни семейства или в колективни

центрове.

 

В Ливан няма лагери, а в Турция всички регистрирани сирийски бежанци са настанени в 14 поддържани от държавата лагера. Три лагера има в Ирак и три в Йордания, от които най-големият е Заатри с над 30 000 обитатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?