Сирийските правителствени сили напредват в последния голям бастион на бунтовниците

Сирийските правителствени сили напредват в последния голям бастион на бунтовниците

Сирийските правителствени сили напредват в северозападната провинция Идлиб - най-големия бастион на бунтовниците в страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавни медии и опозиционни активисти.

В понеделник те са превзели, подпомагани с въздушни удари, 14 села.

В края на октомври сирийските правителствени сили и техни съюзници започнаха офанзива в централната провинция Хама и граничещата с нея на север Идлиб, припомня АП. Оттогава те си върнаха близо 100 села от бунтовнически групировки, включително свързани с Ал Каида джихадисти.

Офанзивата набра скорост след Коледа, когато сирийските правителствени сили получиха подкрепления от други части на страната. Тя има две главни цели - превземане на контролираната от бунтовници военновъздушна база Абу Зухур и обезопасяване на пътя между столицата Дамаск и най-многолюдния сирийски град, Алепо.

21 души са били убити в провинция Идлиб при интензивни въздушни удари и артилерийски обстрел от вчера, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека - базирана във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Споделяне

Още от Свят