Сирийските преговори в Женева се подновяват на 23 март

Сирийските преговори в Женева се подновяват на 23 март

Следващият кръг от политическите преговори под егидата на ООН за кризата в Сирия ще започне на 23 март. Това обяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, след като при закрити врата докладва пред Съвета за сигурност, предаде АП.

По думите му този пети кръг от преговорите ще се съсредоточи върху темите, по които на предишния кръг представителите на опозицията и правителството не са имали разногласия - управлението, новата конституция, изборите и борбата с тероризма.

Същевременно той призова участниците в другия преговорен процес в Астана да преодолеят прeчките пред установяването на трайно прекратяване на огъня в Сирия. Преговорите в казахската столица са под егидата на Русия, Иран и Турция, които са гаранти за сключването на примирие.

Стафан де Мистура предупреди, че липсата на стабилно прекратяване на огъня ще се отрази зле на преговорите в Женева. Той отбеляза, че на петия кръг опозиция и правителство отново няма да комуникират директно, а това ще става, като досега, чрез посредник в негово лице.

Споделяне

Още от Свят