Сирийските сили напредват в Източна Гута въпреки обявеното от Москва примирие

Сирийските сили напредват в Източна Гута въпреки обявеното от Москва примирие

Сирийските правителствени сили и съюзени с тях милиции печелят терен в сражения с бунтовниците в Източна Гута близо до Дамаск в продължаващи боеве въпреки обявеното от Русия ежедневно петчасово примирие. Това съобщи базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Правителствените сили са напреднали в района Хауш ад Дауахири по източния фронт на обсадения бунтовнически анклав, заяви организацията.

Няма коментар на тази новина от сирийската армия или бунтовниците, отбелязва Ройтерс.
Руският план предвижда всекидневно петчасово примирие от 09.00 до 14.00 ч. местно време (07.00 до 12.00 ч. по Гринуич), но то бе нарушено с възобновени бомбардировки още в първия си ден вчера.

Вторият ден от хуманитарното примирие в Източна Гута бе нарушен от минометен обстрел от бунтовниците, свидетели на който станаха работещи в Сирия журналисти, предаде ТАСС.
Бунтовниците обстрелвали с минохвъргачки и леко стрелково оръжие позиции на правителствените войски в района на хуманитарния коридор в селището Мухаям ал Уафидин.

 

Петчасовото спиране на огъня вчера не донесе много спокойствие на контролирания от бунтовници район Източна Гута в Сирия, съобщи ДПА.

 

Прекратяването на военните действия от 9 до 14 часа бе разпоредено от Русия с цел доставяне на хуманитарна помощ и извеждане на цивилни и на ранени от анклава, но главните действащи лица почти веднага си размениха обвинения в нарушаване на хуманитарната пауза.

 

При артилерийски обстрел там е загинало едно дете и са били ранени 17 души по информация на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Центърът каза, че малко преди изтичането на хуманитарната пауза са били нанесени въздушни удари в някои части на Източна Гута.

 

Сирийската агенция САНА съобщи за един загинал и петима ранени при артилерийски обстрел на бунтовниците срещу Дамаск, предаде Франс прес.

 

Обстрел е имало и по хуманитарните коридори, за да бъде попречено на цивилните да напуснат анклава. Военен източник заяви пред ДПА, че 15 линейки и 10 автобуса са чакали в покрайнините на Източна Гута и чрез високоговорители са били отправени призиви към опозиционните фракции да позволят евакуация на цивилните. Бунтовниците обаче не са им разрешили да напуснат контролирания от тях район, добави източникът.

 

Русия ще подкрепя и занапред сирийската армия в усилията ѝ окончателно да изкорени терористичната заплаха. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров пред Съвета по правата на човека към ООН в Женева.

"Смятаме за недопустимо терористите да бъдат разделяни на "добри" и "лоши", още повече въз основа на заявени от екстремистите техни цели или източници на финансиране. Русия ще се бори упорито и занапред с порочното практикуване на подобни двойни стандарти, включително като съдейства на сирийската армия за окончателно изкореняване на терористичната заплаха", посочи първият дипломат на федерацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят