Сирийските сили са открили огън срещу втори турски самолет

Сирийските сили са открили огън срещу втори турски самолет

Сирийските въоръжени сили са открили огън срещу втори турски самолет. Той участвал в спасителните операции за издирване на двамата пилоти на сваления в петък от Сирия турски изтребител Ф4. Това съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на информация във в."Хюриет дейли нюз".

Западни дипломатически източници заявили пред "Хюриет дейли нюз", че са били запознати с този случай в турското външно министрество в неделя в рамките на среща, на която посланици и военни аташета на страните от ЕС, Арабската лига и НАТО бяха запознати с инцидента със свалянето на турски изтребител Ф4 от Сирия.

След като сирийските сили за сигурност са открили огън по турския самолет, участващ в спасителната операция, той веднага се е отдалечил от сирийското въздушно пространство.

Същевременно сериозни разногласия между Турция и Сирия са възникнали по въпроса за спасителната операция за издирване на пилотите на сваления самолет и на останките на машината, посочва СиЕнЕн-Тюрк. Сирийската страна е предложила организиране на съвместна операция, но е поставила някои условия, неприемливи за турската страна. Сирия е настоявала, че след като спасителната операция се провежда в сирийски териториални води, намерените останки на самолета и евентуално двамата пилоти трябва да бъда предадени на сирийската страна. Анкара е отхвърлила това условие и е заявила, че сама ще осъществи издирвателно-спасителната операция, като е подчертала, че няма да предаде на Сирия нито пилотите, нито останките от самолета.

На вчерашната среща в турското външно министерство Анкара е информирала също посланиците, че сирийски самолети са нарушили пет пъти в последно време турското въздушно пространство. Освен това Турция е поискала от европейските си съюзници и от другите страни да направят изявления, в които да осъдят агресивното поведение на Сирия и да заявят солидарност с Анкара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?