Сирийските сили се изтеглят от летища и бази в очакване на удари от САЩ

Евроконтрол предупреди да се избягват полети над Източното Средиземноморие

Сирийските сили се изтеглят от летища и бази в очакване на удари от САЩ

Проправителствените сили в Сирия се изтеглят от главните летища и военновъздушни бази заради възможни въздушни удари от страна на Съединените щати, съобщи в сряда Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс. Това стана малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Туитър, че американски ракети "ще дойдат" в Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск.

Засега няма коментар от страна на сирийската армия.

Активисти на сирийската опозиция освен това съобщават, че Хизбола – ливанската военизирана групировка, подкрепяща режима на Башар Асад, освобождава военната си база в близост до военнозъдушна база известна като Т-4 в централна Сирия. Преди два дни бе съобщено за израелска атака срещу базата, при която са загинали 14 души, сред които седем иранци.

Майкъл Хоровиц, старши анализатор в компанията за геополитически анализи Le Beck, коментира, че режимът на Асад вероятно прехвърля най-чувствителното си оборудване близо до руските сили, надявайки се, че е малко вероятно САЩ да ги атакуват поради риска да бъдат ударени руски войски.

Сирийските военни имаха време да предприемат мерки и да евакуират някои от потенциалните цели, които Вашингтон би решил да атакува, което може да ограничи влиянието на каквато и да е евентуална американска интервенция, коментира Хоровиц, цитиран от британския в. "Телеграф".

По-рано в сряда Европейската агенция за контрол на въздушния трафик Евроконтрол предупреди авиокомпаниите да повишат мерките за сигурност и да бъдат по предпазливи при полетите в източния средиземноморски регион поради евентуални въздушни удари в Сирия през следващите 72 часа.

"При планирането на полетните операции в Източното Средиземноморие трябва да се обърне необходимото внимание", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Евроконтрол, цитиран от Европейската агенция за авиационна безопасност. Организацията публикува предупреждение за районите в Източното Средиземноморие и Никозия.

Според Евроконтрол може да бъдат използвани ракети въздух-земя или крилати ракети и е възможно от време на време да прекъсва функционирането на радионавигационното оборудване.

САЩ имат два самолетоносача, които вече са в състояние да изстрелят крилати ракети в Източното Средиземноморие. Американска военноморска ударна група, водена от самолетоносача USS Harry S Truman, се придвижва към зоната.

Говорител на "Луфтханза" заяви в сряда, че самолетите на германската авиокомпания са запознати с предупреждението на Евроконтрол и са в непрекъснат контакт с агенцията.

"Като проактивна предпазна мярка, самолетите на "Луфтханза" от известно време насам избягват въздушното пространство над Източното Средиземноморие", заяви говорителят.

"Райънеър" и "Бритиш еъруейс" заявиха, извършват полетите си нормално, но следят внимателно ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят