Сирийските власти се споразумяха с бунтовниците за водоснабдяването на Дамаск

Сирийските власти се споразумяха с бунтовниците за водоснабдяването на Дамаск

Губернаторът на сирийската провинция Риф Дамаск заяви, че правителството се е споразумяло с бунтовниците в Уади Барада (долината Барада) да допуснат технически екипи да ремонтират съоръженията при основния водоизточник на столицата Дамаск и района, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия.

До часове ремонтните бригади ще се отправят към водоизточника Айн ал Фиджех, където се намира основният резервоар за питейна вода за Дамаск, каза губернаторът Аля Ибрахим.

Според него бунтовниците, които контролират района, са се съгласили да допуснат специалистите, за да възстановят спряното от края на декември водоснабдяване, лишило сирийската столица от 80 процента от захранването ѝ с вода.

Губернаторът обяви, че силите на режима и действащите в Уади Барада въоръжени групировки са се споразумели за местно примирие. Той отбеляза, че част от бойците са прекратила бойните действия и са готови да се възползват от предложената от властите амнистия. Съгласно споразумението бунтовниците ще предадат на правителствените сили оръдията и минометите си и ще запазят само стрелковото оръжие.

Аля Ибрахим твърди, че цялата долина Баради ще премине под контрола на правителствените сили. "Сирийският национален флаг вече е издигнат над някои селища, където членове на въоръжените групи преминаха на страната на армията", каза той и допълни, че сапьори разминират всички подходи към водоизточниците.

Снабдяването с питейната вода за около 5 милиона жители на сирийска столица е спряно от 23 декември миналата година от управлението по водоснабдяване на Дамаск, което обвини бунтовниците, че са заразили водата с дизелово гориво. Бунтовниците отричат това и твърдят, че инфраструктурата за водоснабдяване на столицата е повредена при бомбардировките на правителствените сили и съюзниците им.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?