Сирийският посланик в Ирак се присъединил към бунта срещу Башар Асад

Посланикът на Сирия в Ирак Науаф ал Фарес съобщи, че е дезертирал и се е присъединил към бунта срещу президента Башар Асад, съобщи Ройтерс.

"Заявявам, че от този момент се присъединявам към редиците на революцията на сирийския народ", каза Фарес във видеообръщение във Фейсбук.

Той призова сирийските войници да последват примера му и да насочат оръжията си срещу режима в Дамаск.

"Призовавам военнослужещите да се присъединят към революцията и да защитят страната и гражданите ѝ. Обърнете оръжията си срещу престъпниците от този режим", каза той.

Фарес не каза защо е решил да дезертира, но многократно изтъкна, че правителствените войски избиват цивилни при репресиите си на избухналото преди 16 месеца въстание.

Науаф ал Фарес е сунит от източна Сирия. През 2008 г. той бе назначен за посланик в Багдад - деликатен пост след три десетилетия замразени дипломатически отношения между двете
страни. Той бе смятан за сигурен избор, тъй като преди това е бил водещият представител на партията Баас в провинция Дейр аз Зур. Той е член на племето Огеидат, което е отдавнашен съюзник на управляващото Сирия алауитско малцинство.

Споделяне

Още от Свят