Сирийският президент назначи трети за годината министър-председател

Сирийският президент Башар Асад назначи на 9 август министъра на здравеопазването Уаел ал Халки за премиер след бягството в Йордания по-рано тази седмица на премиера Рияд Хиджаб, предаде
Ройтерс.

Халки е роден през 1964 г. в южната провинция Дераа, където избухна 17-месечното въстание срещу Асад. Той заема мястото на временния премиер Омар Галауанджи, който бе назначен часове след бягството на Хиджаб в Йордания.

Хиджаб оглавяваше правителството от юни тази година, когато бе назначен за премиер на мястото на Адел Сафар, сложен на този пост след началото на масовите антиправителствени бунтове през пролетта на 2011 г.

Наджи Отри, който бе министър-председател до назначаването на Сафар, се задържа на тази длъжност доста повече от своите колеги: той ръководи правителството от 2003 до началото на 2011 г.

Длъжността на министър-председателя не е ключова в Сирия. Основните решения в страната се взимат от президента и приближения му кръг роднини и сътрудници. Ръководителят на правителството обикновено изпълнява решения, взети без неговото непосредствено участие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?