Сирийският президент оспори наложените от САЩ санкции

Сирийският президент Башар Асад оспори мотивите за налагането на санкции на страната му от Съединените щати, предаде АП. Асад заяви, че няма да изгони палестинските групировки от страната, за което настоява Вашингтон.

Той изтъкна, че Сирия не притежава оръжия за масово унищожение и че няма доказателства чуждестранни бойци да проникват в Ирак от сирийска територия.

"Винаги сме искали от САЩ да ни предоставят един паспорт или едно име или доказателство, че такова нещо е станало", каза Асад пред група американски журналисти, визирайки обвиненията за влизане на терористи в Ирак през сирийска територия.

Той прие в президентския дворец журналистите, които са на обиколка в Сирия, за да търсят доказателства по предявените срещу Дамаск обвинения от страна на Вашингтон.

Американският президент Джордж Буш наложи санкциите във вторник. Те включват забрана на американския износ за Сирия, с изключение на храни и лекарства, и на директните полети между двете страни. Санкциите бяха наложени в резултат на обвиненията на Вашингтон, че Дамаск подкрепя тероризма и подкопава американските усилия за възстановяването на Ирак.

Сирия е включена в американския списък на страните, подкрепящи тероризма, за това че приема на своя територия палестински групировки като Хамас и Ислямски джихад, припомня АП.

Башар Асад заяви в четвъртък, че в страната няма лидери на Хамас и Ислямски джихад, а само политически говорители на групировките, експулсирани от Израел. Той подчерта, че ако бъдат екстрадирани, те ще трябва де се върнат на родна земя, където ще бъдат хвърлени в израелски затвори.

Ръководителят на политическото крило на Хамас Халед Машал живее в Дамаск от 1999 г. насам. Лидерът на Ислямски джихад Рамадан Абдулла Шалах се установи в Сирия през миналото десетилетие.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?