Сирийският режим съобщи за изтегляне на 400 кюрдски бойци от Манбидж

Сирийският режим съобщи за изтегляне на 400 кюрдски бойци от Манбидж

Сирийската армия съобщи за изтегляне на близо 400 кюрдски бойци от района на северния град Манбидж, няколко дни след разполагането им в там в отговор на апел на кюрдските сили, заплашени от турско настъпление, предаде Франс прес.

Преди време основното кюрдско опълчение в Сирия, Силите за защита на народа, заявиха, че са изтеглили хората си от Манбидж, но съседна Турция не спря да твърди, че такова изтегляне не е имало и заплаши за предприеме офанзива срещу града.

На 28 декември Силите за защита на народа потвърдиха изтеглянето си от района поради турската заплаха и призоваха сирийската армия да заеме позициите им. Още същия ден Дамаск обяви разполагането на правителствени сили край Манбидж.

"Колона от кюрдски бойни части, включваща над 30 автомобила, напусна района на Манбидж и се насочи към източния бряг на река Ефрат. Сведенията сочат, че до момента Манбидж са напуснали към 400 кюрдски бойци", съобщи днес сирийското министерство на отбраната.

Останалите територии в ръцете на кюрдските сили в Северна и Североизточна Сирия се намират източно от р. Ефрат.

Сирийският център за наблюдение на човешките права обаче увери, че изтеглилите се днес бойци не са част от Силите за защита на народа, а са членове на милиции, участващи в арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?