Сирийският режим ще позволи на цивилните да напуснат провинция Идлиб

Сирийският режим ще позволи на цивилните да напуснат провинция Идлиб

Сирийският режим обяви, че отваря коридор, за да могат желаещите цивилни да напуснат провинция Идлиб, където проправителствените сили воюват с джихадисти и бунтовници, съобщи държавната агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Силите на режима, подкрепени от руския съюзник, напреднаха с бомбардировки и артилерийски огън в тази северозападна провинция, която е под контрола на джихадистката групировка Хаят Тахрир аш Шам и където са се събрали бунтовнически групировки.

Близо 900 цивилни са убити в започналата през април военна кампания на режима на Асад срещу Идлиб, както и срещу отделни райони на съседните провинции Алепо, Хама и Латакия, които също са под контрола на джихадисти от бившия сирийски клон на Ал Каида. Заради тези боеве са изселени над 400 000 души по данни на ООН.

"Сирийската република обявява отварянето на хуманитарен коридор в района на Суран, в северната част на провинция Хама, за да могат желаещите граждани да напуснат районите под контрола на терористите в северната част на Хама и южната част на Идлиб", заяви сирийското външно министерство.

Режимът на Асад си възвърна по-голямата част от сирийската територия с помощта на Русия, Иран и ливанското движение Хизбула. В започналата през 2011 г. война са убити над 370 000 души, а милиони са изселени, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?