Нова група заловена край Малко Търново

Сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да влязат в България

Сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да влязат в България

Сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да бъдат вкарани нелегално на българска територия. Гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново са задържаха група от 10 сирийци, афганистанец и турчин на влизане в България.

 

Те са преминали между 46 и 47 гранична пирамида, но са били засечени от мобилна термовизионна система. В момента, в който излезли на пътя за село Бръшлян, нарушителите са обградени и задържани.

 

Каналджията Т. А. (42 г.), турски гражданин, се опитал да избяга, но бил спрян от служебното куче Мак и водача му. Той изхвърлил и личната си карта, която след това е намерена.

 

Нелегалните имигранти признали, че групата им е била сформирана в Истанбул. Всичките са платили между 6000 и 8000 евро на човек, за да бъдат прехвърлени нелегално в България.

 

Водачът им обаче е щял да получи само по 100 евро на човек, останалите пари оставали за организаторите на канала. До село Дерекьой групата е била откарана с автомобили, след това тръгнали към турско-българската граница пеша.

 

Все повече сирийци бягат от насилието в страната си през България. Правителството вече подготвя временен приемателен център в Харманли с капацитет за 1000 души, в който може да бъдат настанени бежанци.

 

До момента няма решение България да приеме бежанци от Сирия.

 

Властите в България твърдят, че следят внимателно ситуацията с бежанците от Сирия, но дават разнопосочни сигнали.

 

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има "сериозна опасност" от бежанска вълна към България, а външният министър Николай Младенов успокои, че няма опасност от "огромна бежанска вълна от Сирия към България".

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов наскоро изнесе данни, че миграционният поток към България е засилен с 50% заради наплив на сирийци, а премиерът Бойко Борисов каза, че миграционният натиск е огромен.

 

Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Според различни оценки в Турция в момента има повече от 100 хиляди бежанци.

 

Сирийската общност в България поиска от правителството да приеме малък брой пострадали от конфликта, но все още няма официално решение на българските власти.

Споделяне

Още по темата

Още от България