Нова група заловена край Малко Търново

Сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да влязат в България

Сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да влязат в България

Сирийци плащат между 6000 и 8000 евро, за да бъдат вкарани нелегално на българска територия. Гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново са задържаха група от 10 сирийци, афганистанец и турчин на влизане в България.

 

Те са преминали между 46 и 47 гранична пирамида, но са били засечени от мобилна термовизионна система. В момента, в който излезли на пътя за село Бръшлян, нарушителите са обградени и задържани.

 

Каналджията Т. А. (42 г.), турски гражданин, се опитал да избяга, но бил спрян от служебното куче Мак и водача му. Той изхвърлил и личната си карта, която след това е намерена.

 

Нелегалните имигранти признали, че групата им е била сформирана в Истанбул. Всичките са платили между 6000 и 8000 евро на човек, за да бъдат прехвърлени нелегално в България.

 

Водачът им обаче е щял да получи само по 100 евро на човек, останалите пари оставали за организаторите на канала. До село Дерекьой групата е била откарана с автомобили, след това тръгнали към турско-българската граница пеша.

 

Все повече сирийци бягат от насилието в страната си през България. Правителството вече подготвя временен приемателен център в Харманли с капацитет за 1000 души, в който може да бъдат настанени бежанци.

 

До момента няма решение България да приеме бежанци от Сирия.

 

Властите в България твърдят, че следят внимателно ситуацията с бежанците от Сирия, но дават разнопосочни сигнали.

 

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има "сериозна опасност" от бежанска вълна към България, а външният министър Николай Младенов успокои, че няма опасност от "огромна бежанска вълна от Сирия към България".

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов наскоро изнесе данни, че миграционният поток към България е засилен с 50% заради наплив на сирийци, а премиерът Бойко Борисов каза, че миграционният натиск е огромен.

 

Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Според различни оценки в Турция в момента има повече от 100 хиляди бежанци.

 

Сирийската общност в България поиска от правителството да приеме малък брой пострадали от конфликта, но все още няма официално решение на българските власти.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?