Сирийци са издали своя сънародник, заподозрян за планиране на атентат в Берлин

Сирийци са издали своя сънародник, заподозрян за планиране на атентат в Берлин

Трима сирийски бежанци са издали на полицията своя сънародник Джабер Ал-бакр, който бе арестуван преди ден в Лайпциг по подозрение в планиране на терористично нападение. Полицията смята, че той се е готвел да удари летище в Берлин и е поддържал връзка с джихадистите от "Ислямска държава", съобщиха световните информационни агенции във вторник.

"Получихме разузнавателни данни, че той първоначално искал да нападне влакове в Германия, после се фокусирал на летища в Берлин", заяви пред телевизия ARD шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

В началото на септември контраразузнаването получило информация, че "Ислямска държава" планира терористично нападение срещу инфраструктурни обекти в Германия.

"Беше ни необходимо време до четвъртък миналата седмица, за да изясним кой се занимава с това в Германия", добави той.

22-годишният Джабер Ал-бакр бе издирван в цяла Германия от събота, когато избяга от полицаите, дошли да го арестуват в жилището му в друг източногермански град – Кемниц. При обиска в дома му бяха открити 1.5 кг взривни вещества от типа, използван при атентатите в Париж и Брюксел.

По данни на полицията той е пристигнал в страната преди няколко месеца и е получил бежански статут. На 9 октомври спецчасти на германската полиция щурмуваха апартамент в град Кемниц и задържаха мъж, свързан с Ал-бакр.

Ролята на тримата сирийски бежанци при разкриването на предполагаемия атентатор бе разкрита много предпазливо от германската полиция. Властите се притесняват, че тримата могат да станат обект на отмъщение.

Заподозряният Джабер Ал-бакр се е срещнал с единия от своите сънародници на ЖП гарата в Лайпциг. Ал-бакр го е помолил да пренощува в неговия апартамент. Там са били и останалите двама сирийци, които убедили своя съквартирант да се свърже с полицията, защото са чули за акцията на полицията.

Единият от сирийците снимал Ал-бакр с мобилния си телефон и отишъл в полицейското управление на 20 км от квартирата в другия край на града. Малко след полунощ в неделя командоси пристигнали в апартамента и задържали Ал-бакр.

Германската полиция смята, че относително малък брой джихадисти са пристигнали в страната заедно с останалите около един милион имигранти.

Премиерът на Саксония Станислав Тилих поздрави тримата сирийски бежанци за постъпката им.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?