СИРИЗА имала таен план да преметне ЕЦБ и да върне драхмата

Собствениците на големи яхти в Гърция ще платят "данък лукс" от 28 хиляди евро

Бившият финансов министър Янис Варуфакис е сред основите заговорници за паралелна банкова система.

Някои членове на гръцката управляваща партия СИРИЗА са искали правителството да сложи ръка на резервите на централната банка и да проникне незаконно до личните акаунти на данъкоплатците, за да се подготви план за връщане към драхмата. Подобни информации от последните дни засилиха чувството за хаос в СИРИЗА.

Не е ясно колко сериозни са тези планове, предаде Ройтерс, като уточнява, че те са приписвани на бившия енергиен министър Панагиотис Лафазанис и на бившия финансов министър Янис Варуфакис. И двамата бяха отстранени от правителството по-рано този месец заради съпротивата им към условията на кредиторите, гласувани от парламента.

Въпреки това опозиционните партии искат разяснения от правителството по повод нарастващите спекулации, че хардлайнерите в СИРИЗА обмислят алтернатива на тежките мерки за икономии, срещу които ЕС се съгласи да преговаря за трета спасителна програма на Гърция.

В интервю пред RealNews Лафазанис заяви в неделя, че настоял правителството да измъкне резервите от централната банка и така да се противопостави на Европейската централна банка.

Лафазанис, който е лидер на радикалната фракция в СИРИЗА, е привърженик на връщане към драхмата. В интервюто той обясни, че това ще позволи пенсиите и заплатите в обществения сектор да бъдат платени, ако Гърция бъде принудена да напусне еврозоната.

Основната причина е гръцката икономика и гръцкият народ да оцелеят, което е върховно задължение на правителството, коментира той.


Лафазанис отрече твърденията на "Файненшъл таймс", че е искал управителят на гръцката централна банка да бъде арестуван, ако се противопостави на плана за опразване на сейфовете ѝ. Тези твърдения са смесица от лъжи, измислици, подхранване на страховете, спекулации и старомоден антикомунизъм, коментира по-рано той пред гръцки медии.

СИРИЗА имала план за паралелна банкова система

В същото време гръцкият в. "Катимерини" цитира Варуфакис да казва, че малък екип в СИРИЗА е подготвил планове за тайно онлайн копиране на данъчни акаунти. По думите му "План Б" е бил разработен, за да позволи на правителството да въведе паралелна разплащателна система, ако банковата система бъде блокирана.

Вестникът уточнява, че Варуфакис е казал пред конференция на инвеститори на 16 юли, че паролите, използвани от гърците за онлайн достъп до данъчните им акаунти, е трябвало да бъдат копирани тайно и използвани за издаването на нови ПИН- кодове за всеки данъкоплатец, които да се ползват при трансакции с държавата. Това би създало паралелна банкова система, което щеше да ни даде глътка въздух, ако банките бяха затворили заради агресивната политика на ЕЦБ, е заявил Варуфакис.


Съгласно плана, който бил разработен още преди лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас да спечели изборите през януари, трансакциите чрез паралелната система е трябвало да са в евро, но лесно да бъдат преобразувани в драхми за една нощ.

Досега бившият финансов министър Варуфакис не е опровергал написаното от "Катимерини".

Три опозиционни партии - дясноцентристката "Нова демокрация", центристката "То Потами" и социалистическата ПАСОК, които в парламента подкрепиха предложената от премиера Алексис Ципрас сделка с кредиторите, настояха правителството да отговори.

Появилите се разкрития повдигат сериозни политически, икономически и морални проблеми, за които правителството дължи задълбочени обяснения, заявяват те.

Те посочват, че съобщенията за тайни планове са достойни за лош трилър.


"Катимерини" отбелязва, че достъпът до компютърната система на гръцката данъчна служба е под контрола на инспекторите от "тройката" – групата международни кредитори – и поради тази причина е недостъпна за правителството.


Затова Варуфакис и служителите, които отговарят за информационната система, са планирали да копират кодовете от онлайн акаунтите и да създадат система в сянка. Вестникът обаче твърди, че Варуфакис е казал, че премиерът никога не е дал одобрение за подобен план.

Зам.-финансовият министър Димитрис Мардас отрече правителството някога да е дискутирало подобен план за излизане на Гърция от единната европейска валута.

Собствениците на големи яхти ще платят "данък лукс" от 28 хиляди евро

Междувременно гръцкото министерство на финансите обяви, че собствениците на яхти над 20 метра ще плащат годишен данък"за лукс на стойност 28 хиляди евро.

Както отбелязва икономическият вестник "Имерсия", цитиран от БТА,дойде времето за плащане на данъци за над шест милиона гръцки граждани от 11 милиона жители на страната.

Става дума за данък върху доходите, данък за недвижима собственост, така нареченият данък солидарност, който се удържа от най-богатите слоеве на населението за подкрепа на бедните граждани, и данък лукс.


Този данък през 2015 г. ще нарасне с 30% за хора, които имат автомобили с обем на двигателя над 2500 кубически сантиметра, басейни, самолети, а също така за пръв път този данък ще бъде платен и от собствениците на яхти с дължина над пет метра. Например автомобили с обем на двигателя от 3500 куб см, които са на 4 години от произвеждането им и които се оценяват от дънъчните инспектори на около 24 хиляди евро, ще се облагат годишен данък от 3094 евро, а коли със същия обем, които са на 7 години, с данък 2166 евро.


За басейн край къщата с размер 60 кв метра собственикът трябва да внесе в държавната хазна 1248 евро, за размер 100 квадратни метра - 2912 евро. Басейн с размер 50 квадратни метра вътре в дома, ще струва на собственика 2080 евро.

За яхта или катер с дължина 7 метра по оценка на данъчното управление, която например е 12 хиляди евро, годишният данък ще бъде 1560 евро, а за яхта с дължина 20 метра, оценявана на над 210 хиляди евро, ще трябва да бъдат платени 27.5 хиляди евро.

Освен това собствениците на къщи и апартаменти ще трябват да внесат годишен данък за недвижимата си собственост, но размерът на този данък се очаква да бъде обявен през септември. Този данък, събран от над 6 милиона данъкоплатци, трябва да донесе в хазната през тази година 2.65 милиарда евро, отбелязва вестникът.

Освен всичко това работници и пенсионери с годишен доход над 30 хиляди евро тази година ще трябва да платят по-висок данък солидарност. За тези, които получават от 30 до 50 хиляди евро, ставката на данъка е 2% от цялата сума, за жители с доходи от 50 - 100 хиляди евро ставката е 4%, за доходи от 10- 500 хиляди евро - 6%, а за над половин милион евро - 8 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?