СИРИЗА изпреварва Нова демокрация в предпочитанията на гърците

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас

Партията Коалиция на радикалната левица СИРИЗА, която в момента е главна опозиционна сила в Гърция, продължава да се радва на подкрепа и ако сега имаше избори, тя би ги спечелила с 22,3 на сто от гласовете, следвана от консервативната Нова демокрация с 20,1 на сто. Изненада отново поднася неонацистката "Златна зора", която е на трето място с 10,3 на сто.

Това показват данните от социологическо проучване на агенция GPO, извършено по поръчка на телевизия Мега.

В същата анкета социалистическата партия ПАСОК е непосредствено след трите партии със 7,5 на сто. 74,7 на сто от запитаните смятат, че за големия спад на влиянието на ПАСОК вина има бившият премиер и лидер на партията Георгиос Папандреу. Гласоподавателите на социалистите ясно застават зад сегашния си лидер Евангелос Венизелос и не искат той да бъде сменен.

След ПАСОК в допитването е формацията "Независими гърци" - с 6,5 на сто, влизащата в правителството Демократична левица ДИМАР - с 5 на сто и Комунистическата партия - с 4,5 на сто. Тези, които все още не са решили за кого да гласуват, са 10,2 на сто.

Като по-популярен политик от останалите е посочен лидерът на ДИМАР Фотис Кувелис, а като по-подходящ за премиерския пост - Андонис Самарас, следван от водача на СИРИЗА Алексис Ципрас. 21,1 на сто не смятат за подходящ нито един от двамата.

Въпреки отредената му тежка роля, финансовият министър Янис Стурнарас са радва на подкрепа на четирима от десет гърци.

62,9 на сто не одобряват усилията на правителството за излизане от кризата, а 36,1 на сто са позитивно настроени към него. 83,3 на сто преценяват, че мерките за икономии, взети от правителството, няма да са последните, а 15,2 на сто смятат, че няма да бъдат взимани други мерки.

77,9 на сто са на мнение, че тези мерки няма да доведат до стабилизиране на финансовото състояние на страната. 21,1 на сто са на противното мнение.

54,9 на сто са посочили, че доходите им са намалели и трудно покриват нуждите си, а 13,5 на сто казват, че доходите им са спаднали до минимум и са изпаднали в отчаяние.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?