Системата за гласуване с пръстовите отпечатъци в НС ще се тества в петък

Системата за гласуване с пръстовите отпечатъци в НС ще се тества в петък
Новата система за гласуване на народните представители, която е "по-модерна“ и предвижда вот с пръстов отпечатък, ще бъде тествана в петък. В сряда, по време на първия им работен ден след Коледната ваканция, депутатите ще започнат да дават пръстовите си отпечатъци.

Поредната нова система за гласуване в Народното събрание, от която се очаква по радикален начин да спре вота с чужди карти, се очаква да заработи до две седмици.

Още след като спечелиха изборите миналото лято, управляващите от ГЕРБ заявиха, че имат "твърдото намерение“ да се справят с тази порочна практика. Такива намерения са заявявани при старта на всеки нов състав на парламента, но досега никой не е успял да се справи.

"В петък няма много гласувания и така ще може да се тества системата без да има проблеми с приемането на законопроекти“, коментира в понеделник пред БНР председателят на правната комисия в НС Искра Фидосова (ГЕРБ).

Пултовете на новата система, която всъщност надгражда старата, вече са монтирани в залата. След като на депутатите бъдат свалени пръстовите отпечатъци, информацията ще бъде въведена в софтуера.

"Тези биометрични отпечатъци са определени зони и точки от пръстите на едната и другата ръка“, обясни Фидосова. И така за всеки народен представител ще има определен брой точки, по които той ще бъде разпознат от системата. Цялата биометрична информация ще се съхранява в НС. Взети са всички необходими мерки за сигурност, увериха от ръководството на парламента.

Председателят на НС Цецка Цачева съобщи м. г., че одобрената оферта за новата система е на стойност 183 хил. лв. Според източници на Mediapool обаче окончателната цена е 219 600 лв. с ДДС. Очаква се на по-късен етап Цачева, която в момента е на посещение в Брюксел, да обяви официално колко струва системата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?