Системата за контрол на еврофондовете – скъпа "красавица", но не върши работа

Информационната система за управление и наблюдението на европроектите – ИСУН, която е основната причина Брюксел да върне оценките за съответствие по оперативните програми, е била замислена прекалено "амбициозно" като "върховна" от инженерна гледна точка, но неподходяща за основната ѝ цел. Това обявиха вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков и ръководителят на секретариата към съвета за евросредствата към МС Юлиана Николова пред парламентарната комисия за контрол на европейските средства.

"Системата е замислена от инженери, които не са питали хората, които работят с европейски средства. Дори когато бъде завършена напълно през декември, ще бъде много по-сложна от това, което ни трябва", посочи Дянков.

Миналия месец Брюксел върна повторно оценките по пет оперативни програми - "Транспорт", "Конкурентноспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ", "Човешки ресурси" основно заради слабости в изграждането на ИСУН. Без одобрението на оценките не могат да тръгнат т.нар. междинни плащания по програмите, които са около 80% от целия финансов ресурс от 7 млрд. евро.

Депутатът от Коалиция за България и бивш зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски констатира, че предишното правителство не се е провалило по отношение на ИСУН, а "престарало". Депутатът от Синята коалиция Асен Агов от своя страна пък даде ново име на системата - "информационната красавица", което бе възприето и от вицепремиера.

Дянков съобщи, че до декември, когато ИСУН ще бъде напълно завършена, ще глътне общо 25 млн. лева. Към момента може да се смята, че тези средства не си заслужават, тъй като документите продължават да се проверяват на ръка и ръчно се преместват от един компютър на друг.

"Няма дори елементарна връзка между различните подадени данни от министерствата и централната система. Това отчасти е проблем на системата ИСУН. Големият проблем обаче е, че досега е имало два центъра на контрол на евросредствата в МС и МФ", посочи Дянков.

Провал и на Одитната агенция

Дянков коментира още, че причина за върнатите оценки за съответствия е и работата на Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС”, която бе определена от Дянков като "провал".

Основната критика на Брюксел към одитното звено бе недостатъчният административен капацитет. Поради тази причина бяха наети одитори от четири големи международни компании, които да помагат в изготвянето на анализи и оценки. Според Дянков обаче те не носят никаква отговорност за качеството на свършената работа.

"В техните контракти няма клаузи, която казват, че ако ЕК върне оценките те носят отговорност. Реално те си пишат нещата, връщат ги и отговорността пада върху държавните служители", посочи Дянков. Той съобщи, че предстои да се провери дали е възможно одитори също да носят отговорност, включително и материална, ако оценките се проверят.

Одитната агенция към МФ бе създадена, след като ЕК за пръв път върна оценките на програмите миналата година. В момента се оглавява от временен шеф, след като предишната ръководителка Райка Онцова бе освободена, защото пропусна да уведоми за писма на Брюксел, свързани с оценките.

Юлиана Николова не се ангажира в какъв срок ще бъдат изпратени в Брюксел новите оценки. Тя поясни, че от ЕК посъветвали да не се бърза и внимателно да се изчистят всички технически забележки. Все пак в най-напреднал стадий е оценката по ОП "Регионално развитие". Ще се приложи общ координиран подход за отстраняването на забележките по всички оценки, тъй като проблемите били сходни.

Освен това Николова отхвърли твърдението на бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, че е уволнила експерти от администрацията на МС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?