Системата за видеоповторения може да заработи в българския футбол още този сезон

Системата за видеоповторения може да заработи в българския футбол още този сезон

Договорът за въвеждането на системата за видеоповторенията VAR в българския футбол е за четири пълни сезона и възлиза на 1.7 млн. евро, съобщи ръководителят на проекта Петър Петров от Българския футболен съюз (БФС).

Системата може да заработи още за плейофната фаза през пролетта на този сезон.

Сумата за системата ще бъде платена от ФИФА и УЕФА. За България ще бъде приложен вариант с децентрализирана система, т.е. оборудването няма да е разположено в стаи на всеки стадион, а ще е мобилно със специализирани бусове.

"В Гърция например цялата система се плаща от министерството на дигиталното развитие. Те са с централизирана система и договорът им с "Медиапро" е за 2 млн. евро на година. Докато при нас е 1.7 млн. евро за четири години - до 2025 г., т.е. по 375 хил. евро на година и един мач струва 1687 евро", каза Петров.

Футболните клубовете ще поемат електрозахранването за системата, както и осигуряване на платформи за камерите и оптичен кабел. За самите мачове разходите им ще са свързани с такси за специалистите, работещи с VAR, но размерът им трябва да бъде определен от изпълнителния комитет на БФС.

VAR ще създаде и възможност за привличане на рекламодатели, тъй като при спирането за видеопреглед на екраните излиза визия, в която е предвидено място за реклама.

"Българите едва ли гледат много рекламите по време на почивката. Но когато има видеопреглед, това ще е атрактивно за рекламодателите", добави Петров, цитиран от бТВ.

Договорът е с компанията Hawk-Eye Innovations, която е дъщерна на "Сони" и обслужва Шампионската лига, Лига Европа и големи първенства в Европа, обясни той.

"Спрели сме се, така да се каже, на мерцедеса, тъй като ФИФА е лицензирала 13 фирми. Ние подадохме молби на пет фирми - тези, които са базирани в Европа. Те дадоха първо най-комплексната оферта, сега се провежда обучението на съдиите ни. Спечелен е проект като концепция за обучение пред ФИФА, срещу което получихме финансиране. Състои се от три етапа, като първият приключи", каза Петров.

Изискванията към стадионите не са много, посочи той.

В България ще има четири буса - два ще са в София, един ще е за Северна България и един за Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Обучение ще преминат 18 съдии и 18 помощници. Ще се избират тези, които са най-качествени и работят най-бързо.

Споделяне

Още от Спорт