Главният извод от снежното бедствие в Южна България

Системно намалявани, инвестициите в електрическата мрежа са недостатъчни

Аварийни ремонти няма да доведат до поскъпване на електроенергията, смятат от регулатора

Системно намалявани, инвестициите в електрическата мрежа са недостатъчни

Ситуацията в Южна България, при която заради продължителните и обилни снеговалежи без ток останаха стотици населени места, показва, че средствата, инвестирани в електропреносната и електроразпределителната мрежа са недостатъчни през последните години, заявиха в сряда представители на независимия енергиен регулатор, министерството на енергетиката и на ЕВН – енерго-разпределителното дружеството, на чиято територия са пострадалите от бедствието райони.

Инвестициите в сектора бяха систематично намалявани в последните години като в последния регулаторен период не е предвиден нито един лев за инвестиции, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. По думите ѝ при мрежата на държавния Електро-системен оператор (ЕСО) ситуацията е сходна.

Попитана дали дружествата имат вина за многото аварии, настъпили по мрежата вследствие на обилния снеговалеж, Тодорова каза, че по закон просеките около далекопроводите трябва да са с ширина от 10 метра. Ако има обаче високи дървета, дори и на по-далечно разстояние и те паднат върху далекопровода, то това води до ситуацията, на която сме свидетели в момента, обясни Тодорова.

В последните няколко години по очевидно политически съображения инвестиционните разходи на Електро-разпределителните дружества бяха постоянно натискани надолу от енергийния регулатор, за да бъдат държани по-ниски крайни цени за битовите потребители.

Инвестиции в мрежата са необходими, независимо дали има бедствия или не, възможно е дружествата да предявят аргументи в тази посока при заявленията си за нови цени на тока от 1 юли, каза в сряда Тодорова.

Тя обаче уточни, че заради настъпилите аварии не може да има повишение на цената на електроенергията. Направените разходи ще бъдат покрити от застраховки и от признатите на дружествата средства за ремонти и поддръжка на мрежата.

Едно от нещата, върху които трябва да се мисли занапред, е дали да продължават да се изграждат въздушни далекопроводи или да се премине към по-скъпия, но по-надежден начин чрез кабелни мрежи, коментира още председателката на комисията.

Заключенията ѝ в сряда потвърди и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. Основните проблеми в електропреносната мрежа се дължат на липсата на инвестиция в последните години, заяви той в Смолян по време на пресконференция в Областната администрация за състоянието на областта в бедствената снежна обстановка. Основните повреди по електропроводите са вследствие на паднали дървета и обледеняване, обясни заместник-министър Николов.

Представители на EВН акцентираха върху необходимостта от промени в нормативната уредба относно просеките около електропроводите. В Родопите просеките трябва да бъдат съобразени с по-голямата височина на дърветата, за да не се стига до падане върху жиците, уточниха от ръководството на електроразпределителното дружество.

Политиката на EВН е да инвестира в подземни кабелни линии, посочи инж. Костадин Величков от ръководството на EВН България Електроразпределение.

Електроразпределителното дружество е инвестирало според инж. Величков в продължение на 4 години близо 140 млн. лв. всяка година, докато от три години инвестициите са около 70 млн. лв. годишно, колкото държавата е одобрила за инвестиции. Според него би трябвало да се инвестира в мрежите под земята, защото "не е реалистично да се борим с природата, а по-скоро трябва да се съобразяваме с нея".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?