“Сити груп” и “Дойче Банк” готови да дадат заем на БЕХ до 250 млн. евро

“Сити груп” и “Дойче Банк” готови да дадат заем на БЕХ до 250 млн. евро

Само две международни банки - “Сити груп” (Citi Group) и “Дойче банк” (Deutsche Bank) са готови да дадат структурен заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ) до 250 млн. евро.

За алтернативата – емитиране на облигационна емисия офертите са шест. Освен на двете банки, предложения са подали още “Голдман Сакс” (Goldman Sachs), “Джей Пи Морган” (JP Morgan) заедно с ПФБК, “Сосиете Женерал”(Societe Generale) и “Ейч Ес Би Си” (HSBC). Това съобщиха от БЕХ в понеделник.

Държавният холдниг се е представил пред 30 банки, но до правото за участие бяха допуснати само големите международни финансови лидери.

Предстои БЕХ да реши кой от двата варианта ще предпочете. При наличието на само двама кандидати за заема, цената му може да е по-висока от това да се емитират облигации.

Изборът се очаква да бъде направен скоро, защото БЕХ трябва спешно да осигури средства, защото през май настъпва падежът на тегления от НЕК заем от 195 млн. евро за АЕЦ “Белене”.

Облигациите ще са за 250 млн. евро с матуритет от 5 до 7 години, става ясно от публикуваното съобщение на холдинга. Като валути са определени долар или евро. Те ще се търгуват публично вторично, без да е изрично упоменато на кои международни борси.

Около процедурата първоначално имаше объркване, защото изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов беше казал, че е възможно да се изтегли кредит и да се емитират облигации, което малко по-късно беше обявено като две отделни алтернативи.

След като потенциалните участници са изчели документите на БЕХ, става ясно, че в конкурса за дълговата емисия всъщност първо се търси мостово финансиране от минимум 195 млн. евро - за плащане на кредита на НЕК през май. То ще е за шест месеца с опции за продължаване от 3 или 6 месеца, т.е. максималният срок ще е година. През това време трябва да се пласират облигациите. “Мостовото финансиране трудно може да бъде осигурено от една банка, познавайки лимитите им за заеми. Затова БЕХ е по-разумно да избере варианта на синдикиран заем, в който да се включат три банки”. Това е коментирал представител на един от кандидатите пред “Капитал дейли”. Самият Андонов също е заявявал многократно, че най-вероятно рефинансиращият заем ще бъде от синдикат от банки.

Прогнозите са лихвата по мостовия кредит да е около 3-3.5%, като правилото било, че на всяко тримесечие тя се вдига леко. На същите нива се очаква да е доходността и по облигациите. Това обаче е условно и променяемо по редица причини – несигурната политическа обстановка у нас, неясният пазар в ЕС, както и липсата на актуална информация за финансовото състояние на холдинга и дъщерните му дружества.

Покрай изготвянето на рейтинг на холдинга от “Фитч” (Fitch) излезе факта за слабата ликвидност на БЕХ, защото държи почти всичките си пари в една банка. Сред другите мотиви за понижението на рейтинга на БЕХ бяха посочени слабостите на регулаторната рамка и планираните увеличени капиталови разходи за периода 2013-2015 г. Регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на инвестициите на холдинга.

Според данните на “Фитч” в края на септември 2012 г., паричните средства на БЕХ са били 717 млн. лева. Агенцията ги определя като "задоволителна ликвидност" срещу краткосрочните задължения от около 520 млн. лева.

В края на 2011 г. година в медиите беше публикувана неофициална справка според която държавните енергийни дружества държат 630 млн. лв. на депозит в Корпоративна търговска банка - 77% от общо 825 млн. лв. Финансовата институция е известна като предпочитаната банка на властта, защото вече при второ правителство голяма част от парите на държавните фирми се депозират в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?