“Сити Груп“ ще погаси ядрения заем на НЕК и ще пласира облигациите на БЕХ

“Сити Груп“ ще погаси ядрения заем на НЕК и ще пласира облигациите на БЕХ

Американската “Сити Груп“ (City Group) ще погаси с мостово финансиране и в срок изтичащия на 21 май 2013 г. падеж на заема от 195 млн. евро, теглен от “Националната електрическа компания“ (НЕК) за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. След това “Сити Груп“ ще структурира и пласира облигационна емисия, която трябва да осигури на собственика на НЕК - “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), 250 млн. евро.

 

Това става ясно от решение на съвета на директорите на холдинга, взето миналата седмица и одобрено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в петък, с което “Сити Груп“ е избрана за водещ мениджър по структуриране и пласиране на облигационна емисия за 250 млн. евро.

 

Предстои сключването на договор с американската финансова институция, чиято цена обаче не се обявява.

 

Процедурата за избор на инвестиционен консултант за облигационния заем бе обявена в началото на март паралелно с търсенето банков кредит също до 250 млн. евро за бързо погасяване на дълговете на НЕК от 195 млн. евро към към консорциум от банки, воден от френската БНП-Париба. Тъй като оферта за отпускане на заем подаде само лондонския клон на немската “Дойче банк“ (Deutsche Bank), но не внесе изискваната гаранция, процедурата бе прекратена и се заложи на облигационния заем с искане от консултанта на мостово финансиране за уреждане на ядрения борч на НЕК.

 

Претенденти да структурират облигационната емисия бяха “Дойче банк“, френската “Сосиете Женерал“ (Societe Generale), американските “Голдмън Сакс“ (Goldman Sachs) и “Сити Груп“ (Citi Group), обединение на “Джей Пи Морган“ (JP Morgan) с българската “Първа финансово-брокерска къща“, както и британската банка HSBC, която бе консултант на БЕХ за оценка на рентабилността на проекта за строеж на АЕЦ “Белене“. Офертата на “Сити Груп“ е била предпочетена като най-изгодна.

 

Пред инвестиционните консултанти бе поставено условие да предоставят краткосрочен кредит от 195 млн. евро, който ще бъде рефинансиран след пласирането на необезпечената емисия за 250 млн. евро със срок между 5 и 7 години, като намеренията на БЕХ са с остатъка от 55 млн. евро да се посрещнат инвестиционни и корпоративни нужди.

 

Според предишни изявления на шефа на БЕХ Михаил Андонов, който тези дни успя да се задържи на поста си, въпреки обявените от Василев кадрови промени в държавата, парите са нужни на БЕХ най-вече за реализацията на проекта за газопровода “Набуко“ и съфинансирането на газовите междусистемни връзки със съседните ни държави.

 

От БЕХ още не са съобщили кой ще е правният консултант по структурирането на облигационната емисия. Холдингът получи десет предложенията, но две от тях бяха дисквалифицирани, тъй като не отговарят на изискванията за допустимост. Останалите осем ще бъдат разгледани и класирани.

 

Сред тях е и фирмата “Уайт енд Кейс“ (White & Case), която консултира НЕК в арбитражния спор с руската “Атомстройекспорт“, предявила в Париж иск за над 1 млрд. евро заради спряния строеж на АЕЦ “Белене“. Останалите са Herbert Smith Freehills; Latham & Watkins, Clifford Chance, Ashurst; Allen & Overy; Cleary Gottlieb Steen & Hamilton и Freshfields Bruckhaus Deringer. Отстранените са обединението между Shearman & Sterling и Skadden, Arps, както и Slate, Meagher & Flom.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?