Ситнилски иска да се върне във ВСС преди края на делото срещу уволнението му

Камен Ситнилски

Камен Ситнилски е поискал от Върховния административен съд (ВАС) да спре изпълнението на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше дисциплинарно уволнен като член на кадровия орган на Темида, съобщи сайтът "Правен свят" в сряда.

Пред ВАС Ситнилски се аргументира, че е отстранен от ВСС общо 6 месеца преди да бъде уволнен, а ограниченията, които е изтърпял "засягат конституционно защитени права и ценности".

В жалбата си срещу решението на съдебния съвет Ситнилски сочи множество пороци на дисциплинарното производство срещу него. На първо място, че е уволнен с по-малко от необходимия брой гласове. Следва това, че самото производство е започнало незаконно въз основа на записи от специални разузнавателни средства, както и че 10 от членовете на ВСС са отказали да си направят отвод.

Според Ситнилски всички, които по някакъв начин са участвали в дисциплинарното производство срещу него, не е трябвало да гласуват за уволнението му.

"В проведеното дисциплинарно производство те са заинтересована страна, имат собствени процесуални права, предвидени в закона, различни от тези на решаващия орган, осъществили активно тези си права – те са призовавани за заседанията на дисциплинарния състав", казва Ситнилски.

Той напомня, че един от вносителите на предложението за образуване на дисциплинарното производство Галя Георгиева след това е станала председател на дисциплинарния състав. Тя дори се "самопризовала" като свидетел срещу Ситнилски за първото заседание на дисциплинарния състав.

Така Галя Георгиева участва по пет различни начина в производството срещу Ситнилски. Първо иска да му бъде образувана дисциплинарка, после ръководи процеса по установяване на вината, свидетелства, предлага уволнението му и накрая гласува дали да бъде уволнен.

Бившият заместник-главен прокурор изтъква, че по време на дисциплинарното производство не е имал равни права с вносителите на предложението. На него не му е била дадена възможност да се запознае с всички материали, като например аудиозаписите от разговорите, веществените доказателствени средства и СРС-та.

Ситнилски допълва, че дисциплинарният състав е обсъждал фактите едностранчиво и тенденциозно. Не са обсъдени всички показания на свидетели, а само онези, които обслужват мнението на тези, които искат уволнението му. Общо шестима души обслужват тезата на дисплинарния състав, докато показанията на 30 души са игнорирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България