Ситуацията около LIC33 все повече напомня "Рога и копита"

Пиер Луврие призна само за руска съпруга, но не и за връзки с Малофеев, а френски полковник с фалшив адрес в посолството пое контрола на "Дунарит“

Ситуацията около LIC33 все повече напомня "Рога и копита"

Колкото повече информация постъпва за неизвестната допреди седмица компания LIC33, която обяви закупуването на БТК и още пет компании на банкера Цветан Василев, толкова повече ситуацията заприличва на знаменитото предприятие "Рога и копита" (пълното наименование – "Черноморско отделение на Арабтовската кантора по заготовка на рога и копита") - фирма-еднодневка, основана от Остап Бендер в романа "Златният телец".

Както стана известно, инвестиционната компания LIC33 е била създадена специално, за да придобие дяловете в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб", втория цифров мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява единствено сигнала на БНТ. Цялата сделка е за 1 евро. Смяната на собствеността в тези компании все още не е отразена в Търговския регистър.

Бившият военен аташе на Франция у нас полк. Владимир Микулински е вписан като управител на фирмата "Кемира", която е мажоритарен собственик на военния завод "Дунарит", съобщи "Биволъ".

Решението за вписването на Микулински е взето на 5 март от собственика "Хедж Инвестмънт България", но е вписано в Търговския регистър на 20 март.

Първоначално беше пробвано Владимир Микулински да бъде назначен за прокурист на "Хедж Инвестмънт България", което държи контролния пакет акции на "Кемира". Търговският регистър обаче отказа вписването, защото противоречи на устава на дружеството.

В нотариално заверената декларация, вписана в Търговския регистър, Микулински е посочил като актуален адрес "Оборище" 27-29 в София. На този адрес се намира френското посолство. Същият адрес беше посочен и в декларацията за вписване на прокурист в "Хедж Инвестмънт България".

В сградата на френското посолство живее единствено посланик Ксавие дьо Кабан, се казва в отговор на френското посолство до "Биволъ". Това означава, че Микулински е дал фалшив адрес в официален документ и ако прокуратурата реши да упражни надзор за законност може сериозно да обърка плановете на бившото френско аташе.

Другият управител на "Кемира" е белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие.

Люксембургското дружество LIC33 заявява в раздадените на медиите презентационни материали, че единствен краен собственик на компанията е Пиер Луврие и че няма други инвеститори или споразумения за обратно изкупуване.

Луврие отхвърли твърденията за връзки с руското правителство, както и с тамошни олигарси – в частност с "православния олигарх" Константин Малофеев. Белгиецът обясни, че връзката му с Русия е лична - съпругата му и дъщеря му били рускини, но той напуснал Русия, защото там се чувствал в опасност.

Публичната предистория на отричаното партньорство между Луврие и Малофеев изглежда така. На 13 ноември м.г. инвестиционната компания на Малофеев Marshall Capital обявява на сайта си, че е сключила партньорство с европейския фонд CFG Capital. Управлението на новия фонд се поема основателя на CFG Пиер Луврие, съобщава Малофеев пред руския делови вестник "Ведомости". Посочва се, че общият фонд планира да инвестира над 2 млрд. евро, като двата партньорски фонда ще запазят възможност за независими инвестиции.

Към тази дата Малофеев вече е попаднал под ударите на санкциите, въведени от ЕС и предстои да му бъдат наложени такива от САЩ. Той обяснява, че в момент, когато западните кредитни пазари са затворени за руски компании, инвестициите от съвместния фонд на Marshall и CFG ще се отразят добре на много от тях.

По повод обявеното партньорство на сайта на Marshall са поместени изявления както на Луврие, така и на Малофеев.

Към днешна дата обаче първото нещо, което се вижда на сайта на CFG, е опровержение, в което се казва, че "CFG Capital винаги е оперирал самостоятелно на руския пазар и никога не е влизал в каквото и да било съвместно начинание или партньорство с местни лица или компании".

В сайта на групата LIC33 пък въобще не се и споменава за каквато и да е връзка на Луврие с

CFG. В профила си в LinkedIn той е отбелязал, че го е напуснал през ноември 2014 г.

В екипа на Луврие има още двама французи. Единият е пенсионираният генерал от жандармерията Бертран Кавалие, а другият е Жан Жозеф Жакобер, който е инвестиционен съветник.

Какво е обяснението за това струпване на бивши френски офицери? Едва ли става дума за някаква френско-руска завера, заобикаляща санкциите на наша територия, пише "Биволъ" и допуска, че бившите френски офицери по-скоро заработват допълнение към пенсията си, като (съзнателно или не), участват във временен параван за путинската икономическа инвазия. Доста нескопосно, впрочем, както личи от фалшивия адрес на "Оборище".

"Хедж Инвестмънт България“, който притежава "Кемира" (фирмата собственик на "Дунарит") е собственост на офшорната фирма "EFV International Financial ventures“ LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови и има сметки в Швейцария в клон на британската банка RCS Coutt. По-рано "Биволъ" публикува документи, от които се вижда, че от тази фирма са превеждани големи суми към офшорни фирми регистрирани на името на синдикалните лидери д-р Константин Тренчев и главния секретар на КТ "Подкрепа“ Андрей Върбанов, който пък е бил финансов директор и впоследствие консултант на миноритарния собственик на "Дунарит“ – "Никкомерс 01″.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес