Ситуацията около Сирия е в задънена улица, обяви генералният секретар на ООН

Сирийската армия установи пълен контрол над Източна Гута

Ситуацията около Сирия е в задънена улица, обяви генералният секретар на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасение, че ситуацията около Сирия може да стане некотролируема. Това се казва в изявление, разпространено от пресслужбата му, цитирано от световните агенции.

"Вчера (във вторник) изразих недоволството си от съобщенията за продължаващо използване на химически оръжия в Сирия. Аз също така много внимателно следя развоя на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН и съжалявам, че той засега не може да постигне съгласие по този въпрос", посочи Гутериш.

Той допълва, че отново е споделил си с постоянните представители на петте постоянни членки на съвета дълбокото си безпокойство за рисковете от сегашната ситуация, която той определя като задънена улица. 

"Подчертах и необходимостта да се избягва излизане на ситуацията извън контрол... Нека не забравяме, че в крайна сметка нашите усилия трябва да бъдат насочени към прекратяването на страшните страдания на сирийците", подчертава Гутериш.

На фона на заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще предприемат военна офанзива в Сирия кувейтската авиокомпания "Кувейт еъруейз" съобщи, че спира полетите си до ливанската столица Бейрут. Британските военновъздушни сили пъка са в бойна готовност за нанасяне на възможен удар по Сирия, съобщи вестник "Таймс", като се позова на правителствен източник в Обединеното кралство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят