Ситуацията с коронавируса във Финландия се влошава

Ситуацията с коронавируса във Финландия се влошава

Ситуацията с коронавируса във Финландия се влоши бързо в последните дни, каза днес премиерката Сана Марин, цитирана от Ройтерс.

Тя обаче добави, че правителството е решило, че засега няма основание да се приемат спешни мерки, каквито бяха въведени през март.

За последните 14 дни на 100 000 жители във Финландия има 75,8 заразени, което е второто най-ниско ниво в Европа след Исландия, показват данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Финландското правителство обаче предупреди, че новите случаи се увеличават с обезпокояващи темпове.

Най-засегнат си остава районът около столицата Хелзинки, където броят на новозаразените е нараснал с близо 70 процента миналата седмица в сравнение с предишната седмица, казва главният здравен инспектор Марку Макиярви.

"Ситуацията с коронавируса във Финландия се влоши бързо. Новите случаи на зараза нараснаха и броят на нуждаещите се от хоспитализация също се увеличи", заяви днес Сана Марин.

"Според мен ние не трябва да изключваме никакви мерки", отбеляза тя, визирайки възможността отново да се прибегне до национално извънредно положение.

Днес централното правителство препоръча на регионалните власти временно да затворят всички високорискови обществени места там, където заразата се разпространява най-бързо. 

На този показател отговарят два района в страната, а в 21 ситуацията е сериозна.

В Хелзинки и в околностите на финландската столица ще бъдат забранени всички прояви на открито и на закрито, а учениците ще учат дистанционно. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?