Зам.-председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов:

Ситуацията с КТБ е неприятна, но е имало и по-неприятни, за които никой не разбра

Кризата с банката върна с години нещата, едва ли е полезно да се работи по новия заем в момента

Ситуацията с КТБ е неприятна, но е имало и по-неприятни, за които никой не разбра

Очаквам правителството и БНБ да изпълнят плана си - те взеха правилното решение в случая с Корпоративна търговска банка, коментира във вторник пред журналисти Петър Андронов - зам.-председател на Асоциацията на банките в България, който участва в София във финансовия форум "Иновации".

Ситуацията е неприятна, но е имало и по-неприятни ситуации и вие дори не сте разбирали за това. Имало е в миналото и други проблеми, които сме решавали не през медиите и със законови средства, обясни той.

Може би вече забравихте за кризата през 2009 година, когато финансовите пазари бяха "пресъхнали" изцяло и още по-страшно - чуждестранните банки - собственици на българските банки, имаха на практика "замръзнала ликвидност", допълни Андронов.

Според него нищо не пречи да се говори с акционерите на КТБ и ако те имат ресурс, могат да подкрепят банката, но това отнема време. Ако някой реши да влезе в банката, не може да извади пари без подробен анализ, посочи Андронов.

От БНБ също казаха в деня, когато КТБ бе поставена под специален надзор, че за да стане изцяло ясна картината на финансовото състояние на банката, ще са необходими десетина дни. След което по закон трябва да бъдат питани акционерите дали могат да помогнат в оздравяването на институцията.

Петър Андронов обясни още, че международните финансови институции са били много учудени покрай случая с КТБ, че ние сами отвътре атакуваме стабилността на финансовата система.

По същия повод той изрази съмнение дали е удобен моментът да започне рекламирането на облигациите по новия външен дълг пред инвеститорите, което трябваше да започни в понеделник.

"Не знам дали сега е моментът да се прави роуд шоу за облигацията външен дълг, който държавата се готви да вземе", посочи финансистът. "Никой не е очаквал, че ще се случи подобно нещо", добави той.

"Икономиката вече започна да загрява и заетостта да се увеличава, и сега с тази криза пак се връщаме назад", заключи банкерът.

Председателят на банковата асоциация Левон Хампарцумян също заяви, че категорично няма опасност от ефекта на доминото от случая с КТБ върху цялата банкова система. "Нещата са под контрол", заяви банкерът пред журналисти на същия форум "Иновации" като категорично отрече да има други банки в страната, застрашени от подобен проблем.

Не трябва да се притесняваме, ако нещата са в ръцете на професионалистите от Централна банка, каза още той.

На въпрос дали след като днес има сигнали в руски медии, че руската ВTБ няма да участва в увеличение на капитала на КТБ, то интерес може да прояви друг акционер - Оманският фонд, например, Хампарцумян отговори, че няма нищо общо нито с оманските акционери, нито с ВTБ и не може да знае какво мислят.

Дори и да не се намерят други акционери, то вече има един акционер, който ще подпомогне КТБ, и това е Българската банка за развитие, посочи банкерът.

А според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев ситуацията с КТБ не е трябвало изобщо да се допуска.

Пред медиите на форума за иновациите той припомни за "онази ситуация преди няколко години". "Спомняте си, че преди няколко години имаше подобна ситуация и тогава държавата с цялата си мощ застана зад стабилността нафинансовите институции и не се стигна до особен надзор над банка, нито до подобни притеснения за хората и за предприятията", посочи Велев.

"Сега се реагира бързо, но малко постфактум и при всички случаи това създава неудобства и за гражданите, които не могат навреме да си получат средствата от своите сметки, и за бизнеса, който оперира със сметки в тази банка", добави Велев.

Председателят на АИКБ каза, че много членове на асоциацията имат сметки в КТБ, тъй като тя е една от най-големите банки в страната. "Обикновено компаниите имат сметки в повече от една банка и няма да се стигне до тежки ситуации, компаниите така подреждат нещата си, че да могат да минимизират щетите", коментира Васил Велев и изрази увереност, че КТБ ще отвори врати на 21 юли, както БНБ обеща.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?