Бившият американски посланик в София Ейвис Боулън:

Ситуацията с престъпността и корупцията в България няма подобрение от 90-те години

Ситуацията с престъпността и корупцията в България няма подобрение от 90-те години до днес, заяви в интервю за Дарик радио бившият американски посланик в София Ейвис Боулън.

Тя беше в страната ни по време на събитията през януари 1997-ма, стана свидетел на въвеждането на валутния борд и деноминацията на българския лев.

"Не винаги успявам подробно да следя развитието на ситуацията в България, но като цяло, не мисля, че има някакво подобрение. Това е очевидно и е тревожно за приятелите на страната ви, както и на партньорите ви в Евросъюза. Ако помните, преди няколко години почти изгубихте финансирането си. Това причинява неописуеми щети на имиджа на държавата ви, допринася за допълнителни тежести върху икономиката ви и ми е много мъчно, че това се случва и, че няма подобрение", посочи дипломатът.

Посланик Боулън каза, че по онова време не били много информирани за вътрешната динамика на силовите групировки в България, нито за връзките им с правителството.

Тя каза още, че за пръв път е чула за Бойко Борисов много, след като е напуснала България.

 

"Той не е бил свързан с политиката по време на моя мандат в София", добави Боулън.

 

Те бе помолена да коментира дипломатическите грама, разпространена от Уикилийкс, в която тя пише, че тогавашният премиер Иван Костов е "авторитарен и непредсказуем", както и твърденията, че тя е съветвала СДС да се коалира с БСП по време на кризата през 1997 г.

 

"Не помня такава грама. Много уважавам господин Костов, той е един изключително умен човек, който разбираше какво е необходимо да се направи в България тогава. Невинаги беше много гостоприемен към съюзниците си и подхода му отблъскваше много хора. Нямам спомен да съм го съветвала да сформира коалиция със социалистите. Доколкото помня, имаше служебно правителство и всички бяха изключително притеснени за икономиката и за това какво би се случило с девалвацията на българския лев, ако има дълъг период без правителство. По-скоро, вероятно съм му споделила своите опасения да не оставя политическите страсти да го заслепят и да се вземат решения, които да доведат до лоши икономически последици за страната", разказа Боулън.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?