Ситуацията със затрупаните миньори е критична въпреки напредващите спасители

Орешарски заяви, че ако трябва, рудник "Ораново" ще бъде затворен

Продължават опитите да се стигне до затрупаните във вторник миньори, сн. БГНЕС

Ускорена е акцията по спасяването на двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори, но ситуацията е критична. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгом Стойнев пред журналисти в петък, когато четвърти ден продължават опитите да бъдат достигнати попадналите под земята след срутване на скален къс мъже. 35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов са в неизвестност от инцидента във вторник сутринта, при който загинаха колегите им Асен Стойнев и Христо Младенов., а друг миньор беше ранен.

 

Спасителите вече работят с по-бързи темпове, тъй като няма скални маси, които да пречат. Оигурени са всички необходими средства, от които се нуждаят спасителите, както и метални рамки, дървени подпори и помпи, каза Стойнев преди обществения съвет по енергетика.

 

Нека на този етап да оставим спасителите в "Ораново” да си вършат работата, защото основната ни цел е да намерим двете затрупани момчета и "нервите на всички в рудника са опънати", допълни министърът и обеща да бъдат дадени пълни обяснения за причините за трагедията, след като контролните органи приключат проверките.

 

Радостно е, че сводът на галерията в рудник "Ораново" вече е сух и няма течове, допълва социалният министър Хасан Оденом, който и в петък беше на мястото на инцидента в мината край Симитли. Рано сутринта в 3 часа сутринта е бил разбит с контролирани взривове големият скален къс, който пречеше на спасителите. Хеликоптер на военното министрество пък докара две помпи за изкарване на водата. Кога обаче ще бъдат намерени затрупаните мъже все още не е ясно.

 

На този етап е важно да се стигне до двамата миньори, като обаче се спазват всички правила за безопасност за аварийните спасители и се контролира рискът за тях, посочи социалният министър.

 

Надеждата за спасяване на двамата миньори от село Крупник е в една водна помпа, която преди аварията е изсмуквала водата от дъното на галерията.

 

Предполага се, че в дъното на сляпата галерия, след свлачището, има кухина от няколко метра. Според професор Михаил Михайлов от Минногеоложкия университет, има вероятност двамата миньори да са в нея.

 

В момента в тази кухина се подава въздух под налягане именно през маркуча на помпата, който преминава през свлачището. Не е ясно обаче дали маркучът не е наранен от свлеклите се заедно с тинята камъни, въглища и скални късове.

 

Надеждата е двамата миньори да не са попаднали в свлачището, а да се намират в кухината и въздухът да достига до тях.

 

Дали в рудника има нарушения на изискванията за безопасност на труда ще бъде доказано в хода на досъдебното производство, което тече в момента, заяви Адемов.

 

Нека видим експертизите по случая с мина "Ораново” и после ще търсим кой е отговорен, заяви от своя страна премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента. "Нека приключат тези проверки, за да видим наистина какви са причините – дали е елементарен експлоатационен риск, или има и пропуски в работата”, обясни той.

 

"След като видим резултатите от проверките, ако е прекалено рисково, аз лично бих настоявал да се прекрати експлоатацията на мина "Ораново”, не можем да жертваме хората”, каза още министър-председателят.

 

Пред БГНЕС един от оцелелите - шлосерът Бойко Ружински, казва, че причина за срутването е неукрепена нова разработка. Той обвини за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".

 

За шест години шест миньори загинаха в рудника, който е на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов – Прагов, който се свързва с Христо Ковачки.

 

В петък Михайлов се яви на разпит във Второ районно полицейско управление в Благоевград, където четири часа даваше обяснения за инцидента. След това пред журналисти той обясни, че мината ще даде по 50 хил. лв. на семейството на загиналите миньори.

 

"Не съм се крил. Снощи разбрах, че съм издирван. На първата секунда знаех за аварията, но аз нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото на трагедията да правят черен пиар с трагедията на хората, знаете за кои говоря. За думите на министър Драгомир Стойнев, че ще преразгледа концесионния ми договор за рудник "Ораново", искам да му кажа, че му го подарявам. Нека дойде и развива той българската енергетика", заяви Михайлов, цитиран от БГНЕС.

 

Той посочи, че досега рудникът му бил донесъл загуби от 5 млн. лева. "Инвестирал съм над 20 млн. лева, в рудника работят перфектни специалисти", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?